Kellemetlen, hideg, szeles idő jön - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Mediterrán ciklonok okoznak a hétvégén havazást, melyet a friss műtéti hegek, törések fájdalma is előre jelezhet. A nagy mennyiségű, néhol vegyes halmazállapotú csapadék fennakadásokat fog okozni a közlekedésben.
Vágólapra másolva!

Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Vasárnap gyenge melegfronti hatás fogja terheli a szervezetet, a csapadék sok helyen átvált folyékony halmazállapotba, már csak a magasabban fekvő tájakon várható havazás. A hétvégén nagy mennyiségű csapadékra számíthatunk, mely főleg a közlekedők dolgát nehezítheti meg. A frontérzékenyeknél nőhet a reakcióidő is. Az ízületi fájdalmakra hajlamosaknak vastag zokni, térdmelegítő, kesztyű viselete javasolt a szabadban. Az erős szélben nő a megfázásveszély is.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte alacsony, és a következő napokban alig fog változni.

Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül, kissé csökken a csapadék mennyisége is, de a hegyekben még mindig havazás várható. Máshol esős, borús, lehangoló idő okozhat rossz közérzetet. Kiegyensúlyozott táplálkozással, megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel enyhíthetők a panaszok. Viharos erejű lesz a nyugati szél, mely erősen lecsökkenti a hőérzetet. Meleg, réteges öltözet ajánlott.

Kedden gyenge melegfronti hatás várható, ingerlékenység, nyugtalanság, álmatlanság jelentkezhet az érzékenyeknél. A folytatásban is marad a csapadékos, lehangoló idő, mely megterheli az időjárás-érzékenyek szervezetét.