Intenzív havazás és hófúvások Közép-Európában

Vágólapra másolva!
A hazánk időjárását is meghatározó ciklon intenzív havazást okoz a kontinens középső tájain. Az erős-viharos szelek többfelé okozhatnak hófúvásokat is.
Vágólapra másolva!

Markáns ciklon örvénylik középpontjával Olaszország felett, amely alacsony nyomású képződmény Olaszországtól Nyugat-Franciaországon és Németországon át a Kelet-európai-síkságig alapvetően meghatározza az időt. E ciklon hatására alakult ki hazánkban is eleinte sokfelé havazás, majd a fokozatos melegedés következtében ónos eső. Erről itt olvashatsz részletesen.

A Kárpát-medencétől északra és nyugatra a meleg levegőnek útját állják a sarkvidéki eredetű légtömegek, így Ausztriában, Németországban és Csehországban a ciklon intenzív havazást okoz, ami megerősödő, olykor viharossá fokozódó északkeleti széllel is párosul. A csapadékzóna fokozatosan terjed észak és kelet felé, így este Lengyelországban és Ukrajnában is egyre nagyobb területen kezd havazni. Rövid idő alatt nagy mennyiségű hó várható az említett területeken. Prága térségében például, ahova kora délután érkezett meg a hó, reggelre a 20 centit is meghaladhatja a hótakaró, és a 60 km/óra feletti viharos széllökésekben hófúvásokkal is számolni kell. Eközben az Adria térségében a nagy mennyiségű eső okozhat problémát.

Forrás: ICI

Webkamerás látkép a prágai Károly-hídra szerda délután.

A kontinens középső, Kárpát-medencétől északra fekvő tájain az északkelet felől beáramló sarkvidéki légtömegek igencsak zord időt okoznak. Lengyelországban, Németország és Csehország északi részén csupán -10 fok körül alakult a nappali csúcshőmérséklet. Prágában is mindössze -7 fokig melegedett ma a levegő, hajnalban pedig -11 fok körül lesz a minimum a cseh fővárosban.