Erősödő melegfronti hatás fokozhatja a fejfájásos tüneteket- orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A hét elején melegedés kezdődött a magasabb légrétegekben, kedden és szerdán többfelé csapadékos időre készülhetünk. Az enyhülés miatt nőhet a reakcióidő, ezért az utakon vezessünk fokozott figyelemmel.
Vágólapra másolva!

Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Kedden gyenge melegfronti hatás várható, a csapadékos területeken erősödhetnek a reumatikus panaszok. A folyamatos fronthatások nagyon megterhelők a szervezet számára, mindenkinél jelentkezhet a kimerülés tünetei, ingerlékenység, fáradékonyság. Ilyenkor nem érdemes koffein tartalmú italokkal doppingolni a szervezetet. Ehelyett magnézium, B vitamin pótlásával, pl. teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerekkel, olajos magvakkal, gabonacsírák fogyasztásával csökkenthetjük a panaszokat. A szél kissé mérséklődik, de továbbra is lehet számítani nyugtalanságra, szédüléses panaszok megjelenésére. A csúszós utak miatt nagyobb figyelem szükséges a közlekedésben, a gyalogosok is legyenek körültekintőbbek.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte alacsony, és a következő napokban alig fog változni.

Szerdán tovább erősödik a melegfronti hatás, ami már az éjszaka folyamán okozhat alvásproblémákat. A melegedés a szívbetegeket is megterheli, számukra most a pihenés ajánlott, és kerüljék a nehezen emészthető ételeket is. 10 fok körül fognak alakulni a nappali maximumhőmérsékletek, és többfelé számíthatunk esőre. Az élénk szélben erősödnek a fejfájós panaszok is.

Csütörtökön hirtelen lehűlés jön, a szél északnyugatira fordul és nyugat felől folyamatosan átmegy a csapadék halmazállapota esőből hóba. Az éles váltás nem fog kedvezni a keringési problémákkal küzdőknek. Friss műtéti hegek, törések fájdalma is növekedhet a nap folyamán.