Fagyos hideg, szívpanaszok hétvégére - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Csütörtökön erős időjárás-változást hozott egy hidegfront, és a hétvégén is marad a havas, fagyos, szeles idő. A szívbetegeket terheli leginkább az erős lehűlés, nekik mindenképpen pihenés javasolt.
Vágólapra másolva!

Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Pénteken hidegfronti hatás terheli szervezetünket. Továbbra is erős szélre kell készülni, így fejfájásos és reumatikus panaszokra is számítani kell. Futó hózáporra elsősorban a keleti és a nyugati országrészben élők készülhetnek, a középső régióban a napfény jótékony hatását is élvezhetjük néhány órán keresztül. Nappal is fagypont körül alakulnak a hőmérsékletek, meleg, réteges öltözet ajánlott a szabadtéri tevékenységekhez. A folytatásban is marad az erős fronttevékenység, a szombatra várható kettősfronti hatás a fokozott ingerlékenység mellett már pénteken is kiválthat koncentráció csökkenést. A szívbetegeknek ajánlott galagonya tea fogyasztása, ami segíti a szív munkáját.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte alacsony, és a következő napokban alig fog változni.

Szombaton kettősfronti hatás várható, ami mindkét frontra érzékenyeket érinti. Országszerte várható havazás. Aki a szabadban tölti a hétvégét, rétegesen öltözködjön fel, sál, sapka, kesztyű viselete is szükséges, valamint fordítson gondot az arcbőr védelmére, téli hidratálására is.

Vasárnap marad a kettősfronti hatás, és a fagypont körüli maximumhőmérséklet. Erős szél teheti kellemetlenné a szabadban tartózkodást, hőérzetünk igencsak lecsökkenhet, ezért öltözzünk melegen, rétegesen. A fronthatásra érzékenyeknél fejfájás, nyugtalanság, vagy akár fáradékonyság is felléphet. Fáradtságra zöld tea, álmatlanságra citromfű tea fogyasztása ajánlott.