Kettős fronthatás egész hétvégén - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Szombaton országszerte havazással, vasárnap már csak szórványos csapadékkal, erős széllel jár a hétvége időjárása. Mind a melegfrontra, mind a hidegfrontra érzékenyeknél fennállhatnak panaszok.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szombaton kettősfronti hatás várható, amely mindkét frontra érzékenyeket érinti. Országszerte várható havazás. Aki a szabadban tölti a hétvégét, rétegesen öltözködjön fel, sál, sapka, kesztyű viselete is szükséges, valamint fordítson gondot az arcbőr védelmére, téli hidratálására is. Kellemetlenné teszi a szabadban tartózkodást az erős északnyugati szél. Az utakon fennakadásokat okozhat a nagy mennyiségű hó, főként a Kisalföld térségében számíthatunk nagy csapadékra, erős oldalszélre.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte alacsony, és a következő napokban alig fog változni.

Vasárnap marad a kettősfronti hatás, és a fagypont körüli maximumhőmérséklet. Erős szél teheti kellemetlenné a szabadban tartózkodást, hőérzetünk igencsak lecsökkenhet, ezért öltözzünk melegen, rétegesen. A fronthatásra érzékenyeknél fejfájás, nyugtalanság, vagy akár fáradékonyság is felléphet. Fáradtságra zöld tea, álmatlanságra citromfű tea fogyasztása ajánlott.

Hétfőn erős marad a légmozgás, hidegfronti hatás várható. Szórványosan alakulhat ki hózápor. A front miatt görcsös panaszok fokozódására számíthatnak az időjárás-érzékenyek.