Hidegfronti hatással indul a hét - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Hétfőn hidegfront terheli a szervezetünket. A továbbiakban gyengülnek a fronthatások, de marad a fagyos, szeles idő. A hideg főként az ízületi panaszokkal és a vérnyomásproblémákkal küzdőknek okoz tüneteket.
Vágólapra másolva!

Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Hétfőn erős marad a légmozgás, hidegfronti hatás várható. Szórványosan alakulhat ki hózápor. A front miatt görcsös panaszok fokozódására számíthatnak az időjárás-érzékenyek. Fáradékonyság, aluszékonyság, vérnyomáscsökkenés is jelentkezhet. Ilyenkor érdemes kipróbálni a búzacsírát élénkítő, vitalizáló hatása miatt. A búzacsíra gazdag aminosavakban, zsírsavakban, ásványi anyagokban, B- és E-vitaminban. Felhasználhatjuk reggelinél salátába, müzlibe, vagy tízórainál, uzsonnánál joghurt, kefir, vagy egy-egy gyümölcs mellé.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte alacsony, és a következő napokban alig fog változni.

Kedden kissé gyengülni fog a hidegfronti hatás, a szél viszont erős marad. A futó hózáporok mellett kevéske napsütésre is lehet számítani, mely sokak kedélyállapotán javíthat. A légmozgás erős marad, a nappali hőmérsékletek fagypont alatt alakulnak majd. Öltözzünk melegen és rétegesen. Az ízületi panaszokkal küzdőknek érdemes gyapjúból készült ruhákat viselni, mert ez az anyag kiváló hőmegtartó képességgel rendelkezik.

Szerdán nem várható fronthatás, a légmozgás is lecsökken, így a frontérzékenyek fellélegezhetnek. Viszont borult marad az ég, a fényhiány okozta depressziós panaszok még továbbra is fennállhatnak.