Viharos időjárás vetett véget a közel-keleti szárazságnak

Vágólapra másolva!
Extrém mennyiségű csapadék, szélvihar, jégverés, a hegyekben hózáporok jellemezik szombat óta a Közel-Kelet időjárását. Az esős évszak egy hónap késéssel érkezett.
Vágólapra másolva!

Kiadós csapadék hullott szombaton és vasárnap Izraelben, Libanonban, valamint Szíria és Jordáni egyes részein. Az esőzést viharos szél kísérte, a csapadék mennyisége többfelé meghaladta a négyzetméterenkénti 150 litert. Rövid idő alatt az egész december havi szokásos esőmennyiség lehullott. Az esőzés mellett többfelé volt heves jégverés, Izrael legmagasabb részein valamint Libanon és Szíria magas hegyeiben havazott, a Hermon-hegy is fehérségbe burkolózott.


Véget ért a szárazság

Bár a térségben a sokéves adatok alapján az esős évszak október végén, november elején kezdődik, 2010-ben egészen december 6-ig kellett várni az első esőzésre, de az még messze nem enyhítette a vízhiányt. A nagy szárazság volt az oka a hónap eleji erdőtüzeknek is (izraeli kutatók a szárazság okaként a klímaváltozást nevezik meg).

December 11-én azonban a Görögország felől érkező markáns mediterrán ciklon felhőzete elérte a térséget. A légkört igen instabillá tette a ciklonban lévő erőteljes, rendezett feláramlás és az, hogy Földközi-tenger keleti szélén még mindig viszonylag magas a vízfelszín hőmérséklete. Emiatt alakult ki többfelé jégesővel kísért heves zivatar a folyamatos esőzés mellett. Izrael északi részén hózivatarról is érkezett jelentés.

Az esőzés hétfőn is folytatódott, keddtől azonban átmenetileg szárazabb, melegebb légtömegek haladnak a Földközi-tenger keleti szélére. A következő csapadékzóna várhatóan szombaton érkezik. A Közel-Keleten júniustól októberig gyakorlatilag nincs csapadék, a téli esősebb hónapok állnak rendelkezésre a víztározók feltöltésére. Egy gyengébb esős évszak jelentős gondokat okozhat a vízellátásban.