Gyors melegedés az ünnepek előtt - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Fokozatosan, gyors tempóban melegszik a levegő. Kedden kettősfront nehezíti mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek életét. Szerdától újra melegfront hatásai érződnek majd. Eközben késő őszi időre lehet számítani, érdemes az átlagosnál többet pihenni, ugyanis sokaknál alvászavar, koncentrációs problémák léphetnek majd fel.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Kedden tovább melegszik az idő, azonban kettős fronthatásra kell számítani. A nappali maximum hőmérsékletek már többnyire fagypont fölött alakulnak, ezért éjszaka sem hűl le annyira a levegő. Sokfelé gyenge esőre van kilátás, az ország északi részében akár ónos eső is eshet. Ilyen esetben érdemes több időt szánni a közlekedésre, akár autóval, akár gyalogosan.

A légszennyezettség növekszik az elkövetkező napokban a szállópor koncentrációja a nagyvárosakban meghaladja az egészségügyi határértéket.

Szerdán gyenge melegfronti hatásra van kilátás. A fokozatos enyhülés továbbra is tart, azonban időnként megélénkül a szél. Néhol futó záporokra, kisebb esőre lehet számítani, ezért a csúszós utak nem kizártak. Többek esetén alvászavarok és koncentrációs problémák jelennek meg.

Csütörtökön tovább erősödik a melegfronti hatás és több fokkal melegebbek lesznek a nappalok. Szabadtéri programok tervezése a nagyobb városoktól, városközpontoktól távol ajánlott, ugyanis a levegő szennyezettsége növekszik. Egyre intenzívebben jelentkezhetnek alvászavarok, feszültség, ingerültség.