Szmogriadó a nagyobb városokban

Vágólapra másolva!
Több nagyvárosban a szálló por koncentrációja elérte a szmogriadó szintjének ún. tájékoztatási fokozatát. Budapesten is szennyezett a levegő, a fővárosban is szmogriadó léphet érvénybe.
Vágólapra másolva!

A fővárosban és több nagyvárosban is elérte a szálló por koncentrációja a szmogriadó ún. tájékoztatási szintjének fokozatát. Ez közelebbről azt jelenti, hogy egyes légszennyező anyagok koncentrációja elér egy olyan szintet, mely a lakosság érzékeny (gyermek, időskorú, beteg) csoportjainak egészségét hosszabb távon már veszélyeztetheti. A hatóságok ennek bekövetkezését a médiában kötelesek nyilvánosan bejelenteni.

A túllépés már bizonyos intézkedések meghozatalával is járhat (pl. a közlekedés korlátozása), és tájékoztatási fokozatú szmoghelyzetet eredményez. Ha két napig nem javul a helyzet, életbe léphet a szmogriadó riasztási fokozata is, amely fennállásakor az egészségkárosodás már rövid idő alatt is bekövetkezhet.

Kedden a nagyobb városokban (Pécs, Miskolc, Veszprém, Kazincbarcika) és a fővárosban napközben többször is az egészségügyi határérték kétszeresét mérték.

A szennyezőanyagoknak a talaj közelében bekövetkezett feldúsulása a ködös, párás időjárás és a mérsékelt szél következménye. A következő napokban már kissé élénkebb lesz a légmozgás, de csak lassú javulásra lehet számítani. A levegő kitisztulása szombaton várható, amikor egy markáns hidegfront kisöpri az itt megülepedett szennyezett levegőt.