Nem szűnnek a görcsös panaszok - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Lehűlést hozott a hidegfront, a görcsös panaszok a jövő hét első napjaiban is jelen lesznek. A csapadék és az erős légmozgás légátkeverő hatására tovább csökken a légszennyezettség is. A napokig tartó hidegfronti hatás főleg a szívbetegeket terheli meg. 
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Vasárnap gyengülő hidegfronti hatás mellett futó hózáporokra még számítani lehet. Marad az erős szél, és sokfelé fagypont alatt alakulnak majd a maximumok. Két nap alatt közel 10 fokot esik vissza a hőmérséklet, ez a hatás igencsak megterheli a szervezetet. Fáradékonyság, koncentrálási problémák, szívpanaszok jelentkezhetnek. A szívbetegek galagonyateával enyhíthetnek a tüneteken.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte emelkedett, egyes területeken az egészségügyi határérték közelében van, így aki teheti, csökkentse a környezeti terhelést, autózás helyett válassza inkább a tömegközlekedést. A légúti megbetegedésekben szenvedők panaszai fokozódhatnak, a szennyezett levegő belélegzése befolyásolja a napi munkavégzést is, fáradtabbak, aluszékonyabbak lehetünk. Az egészséges embereknél is jelentkezhet légúti irritáció, ezért ajánlott a nappali órákban a forgalmas helyeket elkerülni. Az átvonult hidegfront hatására jelentősen csökkent a légszennyezettség, de még így is közepesen magas értékeket mutat.

Hétfőn fagypont alatti hőmérsékletekre számíthatunk. Meleg, réteges öltözet ajánlott. Hidegfronti hatás erősíti a görcsös panaszokat. Akinek útra kell kelnie, számítson lefagyott, csúszós utakra. Az ízületi panaszok sem csökkennek még a hét elején, méregtelenítő teákkal tehermentesíthetjük szervezetünket. Az immunrendszerünk is támogatásra szorul, főként C vitamin és ásványi anyagok pótlásáról gondoskodjunk. Országszerte néhányórás napsütés várható, felfrissíthetjük lelkünket, használjuk ki a napsütés jótékony hatását.

Kedden frontmentes időre lehet számítani. Marad a szeles, hideg idő. A hét közepéig csendesebb, kevésbé megterhelő idő várható, érdemes ezt a néhány napot a szervezet feltöltésére használni, a zöldtea, lapacho tea kiváló a szervezetben felhalmozódott méreganyagok kivezetésére.

Az időjárás-változások hatására jelentkező tünetekről részletesen itt olvashatsz.