Budapesti napfelkelte, ahogy még nem láttuk

Vágólapra másolva!
Naposzlopot és kettősnapot kapott lencsevégre egy budapesti fotós, aki a Sas-hegy lábánál minden reggel ugyanoda állítja a kameráját azért, hogy napfelkeltéket fotózzon. A képeken látható légköroptikai jelenségeket a fényvisszaverődés okozza.
Vágólapra másolva!

Egy magyar, légköroptikai jelenségekkel foglalkozó fotós felvételsorozatával köszöntötte az újévet a természeti jelenségek egyik legjelentősebb internetes fotógyűjteménye, az Earth Science Picture of the Day (EPOD). Biró Zsófia november 25-én hajnalban készítette Budapesten az alábbi képsorozatot a felkelő Napról.

Fotó: Biró Zsófia

A sorozat a budai Sas-hegy lábánál készült. A helyszín a Google Maps térképén

A lilásvörösből narancssárgába hajló képeken egy légköroptikai jelenség, a naposzlop figyelhető meg. Naposzlop akkor alakul ki, amikor a lapos, hatszög alakú jégkristályok alja veri vissza a fényt. Mindehhez az szükséges, hogy a 8-10 kilométeres magasságban elhelyezkedő, magas szintű cirruszfelhők lapos jégkristályai a megfigyelő és a kelő vagy lenyugvó Nap között lebegjenek. A tünemény a halojelenségekhez hasonló, azok közé sorolják, bár itt nem fénytörés, hanem csak fényvisszaverődés történik.

A második sor második, harmadik és negyedik felvételén ezen felül kettő Nap is látható - gyakorlatilag egy délibábhoz hasonló jelenség révén. Amennyiben a légkör alsóbb rétegei között számottevő hőmérsékleti és nyomáskülönbség alakul ki, akkor a napfény egy része, a fénytörés révén úgy változtat irányt, mintha visszaverődne. Ezért az égbolton kicsit másik helyen is megjelenik a képe (tehát a kettősnapot a refrakció okozza). Fontos, hogy mindig óvjuk a szemünket, ha a Napot akarjuk megfigyelni - ezzel kapcsolatos tanácsok a január 4-i részleges napfogyatkozásról szóló cikkünkben olvashatók.

A fotós kérdésünkre elmondta, hosszú távon azt tűzte ki célul, hogy minden napkeltét lencsevégre kap a Sas-hegy lábánál, attól függetlenül, hogy látszik-e a Nap vagy sem, és mindig pontosan ugyanoda helyezve a kamerát. "Ebből a gyűjteményből küldtem be néhány érdekesebb képet az EPOD-ra, ami nagy meglepetésemre január elsején ki is került" - mondta Biró. Alábbi naposzlop-felvétele január 2-án készült.

Fotó: Biró Zsófia

A felvétel a budai Sas-hegy lábánál készült. A helyszín a Google Maps térképén