Szombaton gyengül a melegfronti hatás - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Erőteljes melegedés zajlik a napokban a légkörben. A szervezet egyéni érzékenységétől függ, kinek, mennyi ideig okoz panaszokat ez a hirtelen változás. Bár szombatra gyengül a fronthatás, és vasárnap már frontmentes idő lesz, a migrénes fájdalmak és a szívpanaszok még egész hétvégén jelentkezhetnek.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szombaton megszűnnek az éjszakai fagyok is, felhős, borult idő várható. Záporok az északi megyékben fordulhatnak elő, így ott az esernyőkre is szükség lehet. Gyengül a melegfronti hatás, így az egyéni alkalmazkodóképességtől függően csökkenhetnek az időjárásra érzékenyek tünetei. A borongós nap rosszabb kedélyállapotot eredményezhet, néhány kocka csokival javítható a hangulat, de ügyelni kell a mértékletességre. A gyulladásos panaszok is fokozódhatnak, a fekete áfonya tea segíthet a fájdalmak csökkenésében. A fejfájósokat sem kíméli az időjárás, nekik magnézium, B és C vitamin pótlása ajánlott.

A légszennyezettség országszerte csökken, de főként a szálló por található meg nagyobb koncentrációban, a városi környezetben. A szennyezett levegő fokozza a légúti megbetegedésekben szenvedők panaszait, de az egészséges embernél is jelentősen befolyásolja a napi munkavégzést. Fáradtabbak, aluszékonyabbak lehetünk. Az időseknek és a gyermekeknek, valamit a felső légúti megbetegedésekben szenvedőknek nem ajánlott városi környezetben a szabad levegőn tartózkodni.

Vasárnap frontmentes idő várható, de megnövekszik a csapadékhajlam, ami a reumatikus panaszokat fokozhatja. A felélénkülő szél miatt ingerültség, migrén jelentkezhet. A Dunántúlon több órás napsütés javíthat az elmúlt napok lehangoló időjárása miatti rossz közérzeten.

Hétfőn gyenge hidegfronti hatás kíséretében kisebb lehűlés kezdődik, délután már havas eső is eshet, de a hőmérsékleti értékek a talaj közelében még mindig jóval fagypont felett fognak alakulni. A fronthatás vérnyomáscsökkenést, görcsös panaszokat okozhat.

Az időjárás-változások hatására jelentkező tünetekről részletesen itt olvashatsz.