10 fokos különbség az országban - két évszak egyszerre

Vágólapra másolva!
Miközben északon csak kevéssel alakul fagypont fölött a hőmérséklet, a déli megyékben élők többfelé 10 fok fölötti hőmérsékleteket élvezhetnek. A hőmérsékleti kettősség egyelőre megmarad.
Vágólapra másolva!

A hét közepétől országszerte erőteljes melegedés kezdődött, pénteken a magasabban fekvő területeket leszámítva már a hajnali minimumok is fagypont fölött alakultak. Az enyhülés a tartós délies áramlásnak köszönhető, amely a déli, délnyugati országrészbe hozta a legintenzívebb változást. Miközben pénteken a Dél-Dunántúlon, szombaton pedig már az Alföld déli részén is 10-14 fokig melegedett a levegő, az ország északi felében jellemzően mindössze 1, 6 fokot mutattak a hőmérők.

A déli országrész tavaszias és az északi megyék téli időjárását nagyjából a Szentgotthárd-Tapolca-Csongrád vonal választja el, mint ahogy ez hőmérsékleti térképünkön is kirajzolódik:

Forrás: ICI

Szombat kora délután az ICI Interaktív Meteorológia műszere az Alföld középső részén fekvő Helvécián 13,1 fokot mutatott, miközben Aggteleken csupán 1,5 fokig melegedett a levegő.

Az időjárási kettősség vasárnap és hétfőn is megmarad, az északi megyékben csak nehezen tud teret nyerni a melegebb légtömeg, így mindkét napon marad a közel 10 fokos hőmérséklet-különbség. A folytatásban kissé mérséklődik a nappali felmelegedés és az országrészek közti eltérések, de továbbra is enyhe, ám csapadékos télre van kilátás. Az olvadás és az eső pedig tovább súlyosbíthatja a belvízhelyzetet.

A tavaszt idéző hőmérsékletek nem szokatlanok januárban, hiszen például a mai napra vonatkozó hőmérsékleti rekord 17,6 fok, melyet 2005-ben mértek Mázán, és egész január maximum hőmérsékleti szélsőértékei 13, 19 fok között mozognak.