Vágólapra másolva!
A hét közepétől erőteljes délies áramlással a magasban igen enyhe légtömegek jutottak el a Kárpát-medence fölé, és ennek következtében melegrekord is született. Ugyanakkor északon tartós maradt a hidegpárna, és az ott élőknek téli időben volt részük.
Vágólapra másolva!

A hét közepétől egy ciklon előoldali áramlási rendszere határozta meg a Kárpát-medence időjárását, és délies áramlással a magasban igen enyhe légtömegek jutottak el az ország fölé. A délnyugati tájakon a szelesebb időjárás következtében a talaj közelében is érvényesülni tudott a melegedés, és napközben igen enyhe időjárás volt a jellemző, de éjszaka sem hűlt le jelentősen a hőmérséklet.

Ma hajnalban melegrekord született, a Dél-Dunántúlon ez volt a legenyhébb január 9-e hajnal a meteorológiai mérések kezdete óta. Eddig Budapestről jelentették ezen a napon a legmagasabb minimumot 1998-ban, akkor 7 fokot regisztráltak. Ma reggelre azonban Baranyában helyenként csak 10 fokra hűlt le a levegő (OMSZ adatok).

Délnyugaton napközben is a rekord közelében alakult a hőmérséklet, az ICI Interaktív Meteorológia mérőműszere szerint ma kora délután Pécsett 15,6 fok, Letenyén 15,3 fok volt, ami csak alig marad el a január 9-re vonatkozó 16,4 fokos melegrekordtól.

Északon azonban a gyengébb légmozgás miatt a talaj közelében csak alig emelkedett a hőmérséklet, ott tartós maradt a hidegpárna, és továbbra is borult, párás, hideg téli maradt az időjárás. Ezért jelentős hőmérséklet-különbség alakult ki az országban, a déli vidékek tavaszias és az északi megyék téli időjárását nagyjából a Szentgotthárd-Kecskemét-Békéscsaba vonal választotta el egymástól. Ettől a vonaltól északra kora délutánra sem emelkedett +1, +4 foknál magasabbra a hőmérséklet.