Holtversenyben lett a legforróbb év 2010

Vágólapra másolva!
A hétköznapokban közvetlenül nem érezhető különbséggel, 2010 lett a legmelegebb év az éves átlaghőmérsékletek tudományos igényű rögzítése, a 19. század második fele óta. Amerikai meteorológusok szerint a tavalyi átlaghőmérséklet 0,62-0,74 Celsius-fokkal volt magasabb a sokévi átlagnál.
Vágólapra másolva!

Az eddig mért két legmelegebb év mindenike a 2000-res évekre esik. 2010 és 2005 átlaghőmérséklete között alig 9 ezred Celsius-fok (0,009) volt az eltérés a NASA Goddard Intézetének (GISS) adatai szerint. Ez viszont olyannyira csekély különbség, hogy statisztikailag holtverseny alakult ki a hőmérsékleti toplistában. A GISS szerint 2010-ben átlagosan 0,74 Celsius-fokkal volt melegebb, mint amennyi a földfelszín átlagos hőmérséklete volt 1951 és 1980 között.

A harmadik legmelegebb év tekintetében szintén holtverseny van: a GISS szerint statisztikailag ugyanolyan forróság volt 1998-ban, 2002-ben, 2003-ban, 2006-ban és 2007-ben. A GISS elemzése több mint ezer meteorológiai mérőállomás adatait összesíti, kiegészítve a tengerfelszín hőmérsékletének műholdas mérési adataival és az antarktiszi kutatóállomások megfigyeléseivel, és az adatbázis 1880-ig tartalmaz hőmérsékleti értékeket.

Az éghajlati adatok amerikai központja (NCDC) ettől némileg eltérő értéket közölt: méréseik azt mutatták, hogy 2010 átlaghőmérséklete 0,62 Celsius-fokkal volt magasabb a sokévi átlagnál. A most bejelentett hőmérsékleti rekord összevág a NASA kutatásától függetlenül elért eredményekkel, amelyeket a brit meteorológiai szolgálat Hadley Központja és az NCDC hozott nyilvánosságra. "Az eddigi tíz legmelegebb évből kilencet 2000 óta mérték" - mondta David Easterling, az NCDC vezető kutatója.

A klímaváltozás és a globális felmelegedés mérésére a meteorológusok a hosszú távú trendek alakulását figyelik. A GISS adatai szerint - a 2010-es átlagot is beleszámítva - a földi klíma évtizedenként 0,19 Celsius-fokkal lett melegebb az 1970-es évek vége óta. "Amennyiben a várakozásoknak megfelelően, tovább emelkedik az üvegházhatású gázok koncentrációja, akkor a 2010-es melegrekord rövid ideig marad csak érvényes" - mondta James Hansen, a GISS igazgatója. A Goddard Intézet kutatói a globális átlaghőmérsékletről szóló tanulmányukat a Reviews of Geophysics geofizikai folyóirat december 14-i számában jelentették meg.

A 2010-es magas átlaghőmérséklet azért is figyelemre méltó, mert az elmúlt év második felének időjárását az erős La Nina-jelenség határozta meg a Csendes-óceán térségében. A La Nina miatt a trópusi zónában hűvösebb a szokásosnál a vízfelszín az óceán keleti részén. A szokásosnál erősebb La Nina miatt okozott katasztrofális árvizeket a monszun Ausztrália keleti partvidékén.