Enyhe idő, némi napsütés a hét utolsó napján - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Folytatódik az átlagnál melegebb idő, vasárnap az ország nagy részén előbukkan a nap is, érdemes pár órát a szabadban tölteni. Az enyhe idő sokaknál fáradékonyságot okozhat. A légszennyezettség alacsony, de a következő napok nyugodt, szélcsendes időjárása miatt kissé emelkedni fog.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Vasárnap gyenge melegfronti hatás várható. A szokatlanul enyhe időben álmosságérzet jelentkezhet, egy csésze zöldtea segíthet a fáradtság leküzdésében. Az ország nagy részén a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre előbukkan a nap, a napfény javíthat a közérzetünkön. Kellemes téli időre lehet számítani, ezért érdemes pár órát a szabad levegőn tölteni. Északkeleten azonban tartósan párás, borús maradhat az idő, amely lehangoltságot, rossz közérzetet okozhat.

A légszennyezettség szintje alacsony, a szálló por koncentrációja közepes szintet ér el a levegőben. A következő napok nyugodt, párás időjárása miatt a levegőminőség kissé romolhat, ami elsősorban a légúti betegeknél okozhat panaszokat. Ajánlott a forgalmasabb helyeket elkerülni.

Hétfőn nem várható fronthatás. A reggeli ködfoltok feloszlása után az ország nagy részén több-kevesebb időre kisüt a nap. Északkeleten maradhatnak tartósan ködös, párás területek, az autósok itt síkos utakra, rossz látási viszonyokra számíthatnak. A párás levegő erősítheti az ízületi fájdalmakat, csökkenti a hőérzetet. Az ízületi panaszok enyhítésére B- és D-vitamin tartalmú ételek fogyasztása ajánlott.

Kedden gyenge hidegfronti hatásra számíthatunk, de marad az enyhe idő. A reggeli ködfoltok feloszlása után gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, csak rövid időszakokra bújik elő a nap. Fejfájást tapasztalhatunk, bőséges folyadékbevitellel csökkenthetjük a tüneteket. A hét második felében a mostani számítások szerint lehűlésre, hidegfronti hatásra számíthatunk.

Az időjárás-változások hatására jelentkező tünetekről részletesen itt olvashatsz.