Hóvirág és pacsirta tűnt fel Svédországban

Vágólapra másolva!
A viszonylag kemény tél után a tavasz nem várt hírnökei, vagyis hóvirágok, harangvirágok és pacsirták tűntek fel Svédországban.
Vágólapra másolva!

Hóvirágokra és barkára lettek figyelmesek a járókelők a hét közepén Gotlandon, a keleti-tengeri szigeten, egy helyi lap pénteken pedig egy, a jelenlegi évszakban szokatlan vonuló madár felbukkanásáról közölt hírt. (A sziget itt látható a Google Maps térképén.)

Míg a botanikusok örülnek az eddigi kemény télhez képest meglepő - de egyébként a sziget enyhe klímája miatt nem teljesen szokatlan - növények megjelenésének, a Nurrbottens Kuris című lap szerint a madárkutatók nem találnak magyarázatot az erdei pacsirták felbukkanására. Mats Bergquist ornitológus Lulea város közelében személyesen győződött meg arról, hogy valóban erdei pacsirta az egyik kertben trillázó madár. Ez a faj az évnek ebben a szakaszában normál esetben a Földközi-tenger területén tartózkodik.

Az egyes vidékeken enyhére fordult időjárás ellenére Skandinávia nagy részén ismét jóval mínusz tíz fok alá süllyedt a hőmérséklet. A térségben egy ciklon okoz borongós, szeles, hideg időt, és elszórtan havazik, akárcsak a Kelet-európai-síkság északi felén is.