Rossz látási viszonyok az utakon, szennyezett levegő a nagyvárosokban - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A következő napok ködös, párás időjárása miatt fokozott figyelem szükséges a közlekedésben. Az időjárási helyzet kedvez a szennyezőanyagok feldúsulásának is. Csütörtökön erős hidegfronti hatás fogja terhelni a szervezetet, melyre nem árt előre felkészülni.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Kedden gyenge hidegfronti hatás érvényesül, de marad az enyhe idő. Tartós ködfoltokra az északkeleti és a középső országrészben számíthatunk, melyekből ködszitálás is előfordulhat. A közlekedők számítsanak hosszabb menetidőre, és a rossz látási viszonyok miatt iktassanak be több pihenőt. A fronthatás és az évszakhoz képest enyhe idő miatt fejfájós tünetek jelentkezhetnek, bőséges folyadékbevitellel lehet mérsékelni a panaszokat. A nyugati országrészben pár órás napsütés is várható, mely jó hatással lesz a közérzetre.

A légszennyezettség szintje és a szálló por koncentrációja közepes szintet ér el a levegőben, és a következő napok nyugodt, párás, ködös időjárása miatt a levegőminőség fokozatosan romlani fog. Elsősorban az északkeleti nagyvárosokban számíthatunk arra, hogy az értékek megközelítik az egészségügyi határértéket. A szennyezett levegő fokozza a légúti betegségekben szenvedők és az asztmások panaszait, de az egészséges embernél is nyálkahártya-irritációt, könnyezést, köhögést, légzési nehézségeket válthat ki. Ezért ajánlott az időseknek, kisgyermekeknek és a légúti panaszokkal küzdőknek a forgalmasabb helyeket elkerülni a következő napokban.

Szerdán gyenge hidegfronti hatás várható. Gyakran erősen felhős, helyenként tartósan párás, ködös lesz az idő. A napfény hiánya depressziós tüneteket idézhet elő az erre érzékenyeknél. A hét második felében markáns időjárás-változással tér vissza a tél, és a lehűlést sokan már előre megérezhetik. Ízületi fájdalmakat, fejfájást már szerdán tapasztalhatnak a hidegfrontra érzékenyek. Fokozott magnézium és kalcium bevitellel ajánlott felkészíteni a szervezetet a változásra.

Csütörtökön erős hidegfronti hatás fogja terhelni a szervezetet. Nyugatról érkezik a csapadékzóna, és fokozatosan vált majd át az eső havazásba. A fronthatás miatt megnövekszik a görcshajlam, és a hirtelen lehűlés megterheli a szív- és keringési rendszer betegségeiben szenvedőket is. Ezen a napon a megterhelő munkák helyett inkább válasszák a pihenést, és kerüljék a nehezen emészthető ételeket.

Az időjárás-változások hatására jelentkező tünetekről részletesen itt olvashatsz.