Határértéken felül van a szmog a belvárosokban

Vágólapra másolva!
Meghaladta az egészségügyi határértéket a légszennyezettség hétfő reggel Budapest és néhány magyarországi nagyváros belső részein. Kedd reggel tovább romlik a levegő minősége, a hét második felében azonban változik az idő, és ezzel együtt jelentősen csökken a káros anyagok koncentrációja.
Vágólapra másolva!

Meghaladta az egészségügyi határértéket a nitrogén-oxidok légköri koncentrációja hétfő reggel Budapest, Győr, Pécs és Miskolc belvárosában az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai szerint.

A magas légszennyezettség a légkör alsó néhány száz méteres rétegében létrejövő inverzió hatására alakult ki. Hőmérsékleti inverzió akkor alakul ki, amikor a troposzféra (a légkör alsó, nagyjából tíz kilométeres rétege, ahol a főbb időjárási folyamatok lejátszódnak) egyes szakaszán a hőmérséklet felfelé haladva növekszik a szokásos csökkenéshez képest.

Derült, szélcsendes éjszakákon mindig létrejön a felszín felett az inverzió, de míg nyáron a hosszú nappalok miatt csak néhány óráig tart, és a reggeli csúcsforgalom idején már megszűnik, addig télen a legforgalmasabb időszakban is fennáll a jelenség. Ez azért bír jelentőséggel, mert az inverzióban nem tudnak kialakulni függőleges áramlások, amelyek átkevernék a levegőt. Így a szennyező anyag csapdába kerül és a felszín közelében jelentősen feldúsul. Napközben az inverzió gyengül, vagyis a káros anyagok koncentrációja átmenetileg csökken.

Kedd reggel az előrejelzések szerint tovább romlik a levegő minősége a belvárosokban. Szerdától viszont az inverziót elősegítő anticiklon leépül, és hidegfront éri el a Kárpát-medencét. A front hatására megélénkül a szél, átkeveredik a levegő, és jelentősen csökken a légszennyezettség.