Hétvégére leesik a hó

Vágólapra másolva!
A hét második felében többfelé várható csapadék az országban. Eleinte eső, havas eső, péntektől egyre inkább a havazás lesz a meghatározó. A hó mennyisége egyelőre bizonytalan, de nagy esély van rá, hogy hétvégére többfelé ismét összefüggő hótakaró alakuljon ki.
Vágólapra másolva!

Már szerda délután előfordulhat havas eső, hózápor a Dunántúlon és az Északi-középhegységben. Európa időjárásában ugyanis változás állt be. A kontinens nyugati részén a ciklonok feltöltődtek, helyette anticiklon épült fel, amelynek hatására Közép-Európa felett tartós északias áramlás alakul ki. Ismét megnyílik az út a sarkvidéki légtömegek számára. Ugyanakkor a Földközi-tenger középső medencéjében kisméretű ciklon képződik, amely Magyarország időjárását csapadékossá teszi.

A számítások szerint csütörtökön tiszta havazás főként a hegyekben és a Dunántúlon várható, péntektől azonban már mindenütt számítani lehet több-kevesebb hóesésre. A mediterrán ciklon elhelyezkedése viszonylag bizonytalan, így egyelőre nehéz megbecsülni a lehulló csapadék mennyiségét. A legfrissebb előrejelzés szerint hegyeinkben szinte bizonyosan kialakul összefüggő hótakaró a hétvégére, de síkvidéken sem kizárt, hogy újra tartósan fehér lesz a táj.