Olimpikonok a Lánchídon - kezdődik a szentendrei klímacsúcs

Vágólapra másolva!
Olimpikonok részvételével szervezett "földmentő" felvonulást a Klíma Klub január 18-án Budapesten, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatos magatartás fontosságára. Az esemény a Klub szerdai klímacsúcsának előrendezvénye volt. A tanácskozás célja a társadalom klímatudatosságát előmozdítani.
Vágólapra másolva!

A résztvevők a Lánchíd budai hídfőjénél gyülekeztek majd, ahonnan 17 órakor indult a békés felvonulás. A Földet jelképező, három méter átmérőjű gömböt hazai olimpikonok vitték át vállukon a hídon, őket az Európai Unió tagországait szimbolizáló öltözetben felvonuló fiatalok és más civil résztvevők kísérték.

A felvonulás a Magyar Tudományos Akadémia parkolójában ért véget, ahol Kovács "Kokó" István olimpiai és világbajnok ökölvívó és Kozmann György olimpikon, világ- és Európa-bajnok kenus mellett több más sportoló is felszólalt a környezetvédelem fontossága mellett.

Forrás: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt
Forrás: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

Részt vevők a lánchídi felvonuláson

A Tarlós István főpolgármester védnökségével és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával megvalósuló felvonulás másnapján, szerdán kerül sor a III. Magyarországi Klímacsúcsra Szentendrén. A szakmai konferencia, amely az Európai Unió soros magyar elnökségének hivatalos rendezvénye, a Regionális Környezetvédelmi Központban 10 órakor veszi kezdetét Jakab Istvánnak, a Magyar Országgyűlés alelnökének fővédnökségével.

A tanácskozás első pódiumbeszélgetésének témája az energiaszolgáltatás és a klímaváltozás viszonya, ezután lesz szó arról, a mezőgazdaság területén milyen védekező és alkalmazkodó intézkedések szükségesek a globális felmelegedés miatt. A záróbeszélgetés a társadalom klímatudatosságáról szól majd. A rendezvényt dr. Láng István kutatóprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának előadása zárja.