Három napig havazik a Kárpát-medence egyes részein

Vágólapra másolva!
A Kárpát-medence déli és keleti részén péntek reggel havazás kezdődött, amely a számítások szerint kisebb megszakításokkal vasárnap estig kitart. Helyenként közel fél méteres friss hóra lehet számítani, a térségben a hétvégén akadozhat a közlekedés.
Vágólapra másolva!

A Földközi-tenger középső medencéjében kiadós esőzést okozó ciklon csapadéksávja péntek reggel elérte a Kárpát-medence déli részét és Erdélyt. A légörvény észak felől hideg, sarkvidéki eredetű levegőt szív magába, így Montenegrótól és Macedóniától északra a csapadék hó formájában hullik le.

Pénteken különösen Belgrád térségében esik gyakran nagy intenzitással a hó, ott akár 15 centi is lehullhat szombatra. Erdélyben szombatig 5-10 cm friss hó várható. Szombaton várhatóan kisebb intenzitással és nagyobb szünetekkel esik majd a hó, vasárnap azonban egy újabb intenzív csapadéksáv éri el a térséget, amelyből főként Erdélyben alakul ki jelentős havazás. A három nap alatt lehullott hó mennyisége többfelé megközelítheti a fél métert, a közlekedésben jelentős fennakadásra lehet készülni. Számítások szerint Magyarország déli és keleti határán is lesz havazás, ott néhány centi friss hó valószínű.

Végre javulnak a hóviszonyok az Alpokban

Az Alpok északi és északkelet lejtőin szerdától ismét havazik. Az előző két hétben jelentősen megfogyatkozó természetes hótakaró péntek reggelig helyenként 30 centivel bővült, és a hét végén még lesz utánpótlás. Bajorország mellett főként a tiroli, salzburgi és stájer síterepeken bővül számottevően a hótakaró.

Az Északi-Kárpátokban is gyakran esik a hó, ott azonban egyelőre csak a hóágyúval jól felszerelt pályákon van lehetőség síelésre. Magyarországon a hóágyúk a Bakonyban és a Mátrában már csütörtökön beindultak, a hétvégére így néhány hazai pálya is újra síelhetővé válik.