Hideg, fagyos idő, növekvő megfázásveszély - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A markáns lehűlés után a következő napokban fokozatosan megnyugszik a légkör. Egyre gyengül a fronthatás is, télies napok következnek. A napsütéses órákra érdemes szabadtéri programokat tervezni, de ügyelni kell a meleg, réteges öltözködésre.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Hétfőn gyenge hidegfronti hatás várható, görcsös panaszokat tapasztalhatunk. Reggel többfelé, főként keleten várható hószállingózás, havazás. Érdemes könnyen emészthető ételeket, citrusféléket, görcsoldó hatású teákat fogyasztani. Napközben fokozatosan csökken a felhőzet, de az Alföldön a kora délutáni órákig még eshet a hó, ezért a közlekedők itt csúszós utakkal számolhatnak.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte alacsony, és a következő napok időjárásának köszönhetően alig fog változni. Az alacsony légszennyezettség jó hatással van a légúti betegek állapotára, a fagyos idő azonban panaszokat okozhat náluk. A hideg, száraz levegő irritálja a túlérzékeny légutakat, és gyulladást, asztmás rohamot válthat ki.

Kedden gyenge melegfronti hatásra számíthatunk. Gyakoribbak lehetnek a gyulladásos panaszok, a hideg levegőtől kiszáradt nyálkahártyán könnyebben megtelepedhetnek a kórokozók. Az ízületi panaszokban szenvedők ügyeljenek végtagjaik, könyökük, térdük, derekuk melegen tartására is. Vitamindús étrenddel, gyakori kézmosással csökkenthetjük a fertőzések kialakulásának esélyét.

Szerdán továbbra is gyenge melegfronti hatás terheli a szervezetet. Marad a télies időjárás, egyre csökken a csapadékhajlam. A jelenlegi számítások szerint a hét végéig markáns változás nem várható. Ebben az időjárási helyzetben a növekvő megfázásveszély miatt a meleg, réteges öltözködésre és a fokozott C-vitamin bevitelre ajánlott odafigyelni.

Az időjárás-változások hatására jelentkező tünetekről részletesen itt olvashatsz.