Ragyog a behavazott Alpok a világűrből

Vágólapra másolva!
Gleccsermarta völgyek, vakító, hóborította hegycsúcsok és zöldesbarna erdők - ilyen képet mutat a magasból az Alpok idén januárban. A derült időt kihasználva látványos műholdfelvétel készült a területről.
Vágólapra másolva!

Kristálytiszta, derült idő volt január 17-én Közép-Európa felett, ezt használták ki az alábbi látványos műholdfelvétel készítésére. A képet a NASA Terra műholdjának MODIS detektora rögzítette az Alpok hófödte csúcsairól. A fotó rögzítése idején a terület nagyobb részét nem borította hótakaró, ezért az erdős felszín a valódi árnyalatokhoz képest nagyon hasonló, barnászöld színben látható.

A képen a diffúz peremű, fehéres felhők az alföldi térségeket borítják, míg az Alpok magaslatain élesen rajzolódnak ki a hóval fedett vidékek. A világos, kicsipkézett mintázat a gleccserek által kimart, majd a folyók révén tovább mélyített völgyeket mutatja.

Forrás: NASA

Rákattintva nagyobb méretben is látható a felvétel. Nézze meg a területet a Google világtérképén!

Az egész hegyvonulat íves alakja a mélyben lévő kőzetlemezek mozgását, az attól fellépett ütközést jelzi. Amint Afrika és Európa egymáshoz közelített az elmúlt évmilliókban, a találkozás nyomán összepréselődtek a lemezek, és néhol kivastagodott, gyűrt hegységek keletkeztek - ide tartozik a képen látható Alpok is. A hegység területe néhol ma is emelkedik, míg máshol süllyed (részben a felszín pusztulása miatt).