Vágólapra másolva!
Alig kezdtek ismerőssé válni a CFL és LED rövidítések, megérkezett a világítótest-piacra a legújabb hárombetűs: az ESL. Az új világítótest energiatakarékos, mérgező anyagoktól mentes, és legalább akkora fényt ad, mint a száz éve megszokott izzószálas égők. A foszforeszkáló villanykörte működési elvét a régi katódsugaras tévék ihlették.
Vágólapra másolva!

A legújabb, zöld villanykörtéket a VU1 nevű amerikai cég a Csehországba telepített üzemében kezdte el gyártani. Egyelőre egyetlen, a külsőleg leginkább a hagyományos izzókra hasonlító modell kapható, de 2012-ig többfélét is piacra dobnak majd. A gyártó szerint a termék fényminősége megegyezik az izzószálas körtékével - melyeket nemcsak az EU-ban, hanem Amerikában is végleg kivonnak a forgalomból -, mégis legalább ugyanannyira energiatakarékosak és tartósak, mint a higanytartalmú kompakt fénycsövek (a CFL-ek), vagy meglehetősen drága LED világítótestek.

Az ESL (Electron Stimulated Luminescence) az "elektronok által stimulált lumineszcencia" rövidítése, a technológia ugyanis erre a jelenségre épül. Az égő úgy világít, hogy a gerjesztett elektronok foszfor segítségével egyenletesen ragyogó fényt hoznak létre a lámpatest üvegfelületén (egy anyag sugárzás után bekövetkező fénykibocsátása a lumineszcencia). A technológia érdekessége, hogy hasonlít arra a CRT-, azaz katódsugárcső-technológiára, amellyel a hagyományos televíziók és számítógépképernyők működtek. Amíg a CRT-technológia egy elektronsugár irányításán alapul, az ESL égőben lévő modul elektronokat permetez szét a lámpatest foszforbevonattal ellátott felületén, amely így hosszú ideig képes világítani meglehetősen kevés energia felhasználásával.

Forrás: VU1

Ugyanolyan fényt ígér az új fejlesztés, 70 százalékkal kevesebb áram felhasználásával

A VU1 Corporation állítása szerint az ESL hasznosítja ugyan a hagyományos technológiákat, de nemcsak lemásolja, hanem új fejlesztésekkel is ötvözi azokat. Áttörő eredményeket értek el ugyanis az egyenletes elektronelosztás, az energiahatékonyság, a foszfor teljesítménynövelése és az előállítási költségek csökkentése terén is - olvasható a vállalat honlapján.

Az energiatakarékos égőkkel szembeni leggyakoribb kritika, hogy nem produkálják ugyanazt a fényerőt és fényminőséget, mint amit az izzószálas körtéknél megszokhattunk. Egyes égők kevesebb, tompább fényt adnak, ráadásul bekapcsolás után több percbe is telhet, amíg teljes erejükkel világítanak. Az ESL fejlesztői azt állítják, ezeket a problámákat megoldották.

Állításuk szerint az izzószálas villanykörték fényerejét és fényminőségét az ESL égők mintegy 70 százalékkal kevesebb árammal is képesek produkálni, miközben ötször olyan hosszú az élettartamuk, mint az izzóké. Bekapcsoláskor azonnal maximális teljesítményen világítanak, és igény esetén a fényerejük is szabályozható. Az ESL technológiával bármilyen színű fény előállítható, ezért képesek ezek az égők ugyanarra a fényminőségre, mint a lassan teljesen eltűnő izzószálas körték.

A jelenleg legelterjedtebb energiatakarékos égővel, a kompakt fénycsővel szemben nem tartalmaznak higanyt, így ha már kiégtek, az ESL-körték egyszerűen eldobhatók, és törés esetén sem igényelnek különleges kezelést. Legnagyobb részben újrahasznosított és könnyen újrahasznosítható anyagokból készülnek, de még a bennük található elektronika és félvezetők miatt sem számítanak veszélyes hulladéknak.

A VU1 egyelőre csak egyetlen típust árul a weboldalán: a 19,5 wattot felhasználó, 600 lumen fényerejű égő formára teljesen olyan, mint az izzószálas villanykörték. (A 600 lumen fényerő nagyjából egy 60-65 wattos hagyományos izzó fényerejének felel meg.) Az R30-as típusú ESL égőből jelenleg egyszerre minimum nyolcat kell rendelni, és darabonként 19,95 amerikai dollárba, azaz körülbelül négyezer forintba kerül. A vállalat állításai szerint egy villanykörte összesen legalább tízezer órán át képes világítani (ez rövidebb, mint a LED-ek átlagos élettartama).