Sarkvidéki levegő fordítja ismét téliesre az időt

Vágólapra másolva!
Közel egy hete szokatlanul fagyos az idő Európa északi tájain, mínusz 40 fok alatti hideg is előfordul. Az Észak-Európában megrekedt sarkvidéki légtömeg Magyarországra is megérkezik hétfőtől, így ismét igazi télre számíthatunk, néhol hózáporokkal.
Vágólapra másolva!

A kontinens északi és keleti részén már közel egy hete megrekedt a sarkvidéki fagyos levegő. Skandinávia és Oroszország térségében ugyanis egy markáns anticiklon épült ki, ami megakadályozza az enyhébb, déli légtömegek beáramlását a térségbe. Az elmúlt éjszakákon nem ritkán -30 fok alá hűlt a levegő, és nappal is sokfelé zord fagyok uralkodtak. A szokatlan hideg csütörtökön rekordot döntött a finn fővárosban, Helsinkiben, helyenként pedig -40 fok alatti fagyok is előfordultak.

A magas nyomású képződmény az elkövetkező napokban erősödik, a fagyos levegő délebbre szivárog, és eléri a Kárpát-medencét is. A magasban már szombaton elkezdődött a lehűlés, ennek következtében szombat este keleten a kisebb esőzést havas eső, havazás váltja fel. Bár vasárnap több-kevesebb napsütés szinte mindenütt várható, már gyengül a nappali felmelegedés. Hétfőtől az erős reggeli fagyokat követően az ország egyes részein napközben is nulla fok alatt marad a hőmérséklet. Bár jelentős csapadék nem várható, hózáporok, kisebb havazás szórványosan előfordulhat.

A legfrissebb számítások szerint február utolsó napjaiban megváltoznak az áramlási viszonyok a Kárpát-medence felett, és ez folyamatos enyhülést jelent. Az időjárás jövő heti alakulásáráról bővebb információk itt olvashatók.