Részben bevált a jégtörő Mátyás-időjóslás

Vágólapra másolva!
Kitüntetett szerepe van a népi időjóslásban február 24-ének, Mátyás napjának. E jeles nap egyaránt előhírnöke lehet a tavasz beköszöntének, de a tél visszatértének is. A néphiedelem egyrészt úgy tartja, hogy ahol Zsuzsanna nem vitte el a fagyot, ott Mátyás töri meg a tél uralmát, másrészt viszont, ha jeget nem talál, akkor csinál.
Vágólapra másolva!

Gyenge fagyokra ébredtünk február 19-én, Zsuzsanna napján a Dunántúlon és az északi megyékben, míg az Alföld nagy részén kevéssel 0 fok fölött alakult a minimum. Napközben gyorsan melegedett a levegő, és a délutáni csúcshőmérsékletek pár fokkal az átlag felett, általában 4, 9 fok között alakultak.

Enyhe, ám kissé szeles volt az idő, és a Dunától keletre csapadék is több helyen előfordult. Ez helyenként eleinte hó, majd főként eső formájában hullott, de a szilárd csapadék gyorsan el is olvadt - vagyis ekkortájt jégtörő Mátyás nemigen talált jeget.


Keleten kiadós havazás, nyugaton napsütés

Zsuzsanna napja után viszont gyors lehűlés vette kezdetét, 21-én az ország nagy részén már csak fagypont alatt tetőzött a hőmérséklet, és február utolsó hetére ismét erőt gyűjtött a tél. Mátyás helyenként -10 fok alatti reggeli fagyokkal köszöntött be, és kettősséget hozott időjárásunkba. Míg a Dunántúlon a többórás napsütést alig zavarja felhő, az Alföldön tartós havazás kezdődött, amiből péntek estig vastagabb hótakaró alakulhat ki. A hőmérsékletek is ennek megfelelően alakulnak: keleten fagypont alatt, a középső és nyugati megyékben fagypont körül, illetve kevéssel afelett alakulnak a csúcsértékek. Nagy tavainkon is csak a partok közelében látható vékony, repedezett jégréteg.

A Mátyáshoz fűződő regula részben tehát bevált, hiszen a Zsuzsanna-nap az enyhébb időjárású keleti tájakra fagyosabb és hóban gazdag, míg a korábban téliesebb nyugati országrészbe napos, de azért hűvös időt hozott. A tavasz beköszönte még várat ugyan magára, de az előrejelzések szerint a hétvégén enyhülés kezdődik, és a jövő hét első felében országos átlagban 4, 5 fok körül várható a maximum hőmérséklet - részletekért lásd 14 napos előrejelzésünket.