Szmogriadó lépett érvénybe több nagyvárosban

Vágólapra másolva!
A magas szálló por koncentráció miatt Miskolcon, Győrben és Várpalotán szmogriadót rendeltek el.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban országszerte tovább romlott a levegő minősége, a szálló por több nagyvárosban meghaladta az egészségügyi küszöbértékeket. A hatóságok Győrben és Várpalotán a szmogriadó tájékoztatási, míg Miskolcon a riasztási fokozatát rendelték el.

A szálló por fő forrásának a kétütemű és dízelmotorok számítanak, ezek tökéletlen égéséből ugyanis nagy számban kerülnek koromszemcsék a levegőbe. A járművek mellett azonban a szilárd- és olajtüzelésű fűtőberendezések is nagymértékben hozzájárulnak a légszennyezettség növekedéséhez. Az említett városokban ezen berendezések és a gépjárművek használatának mérséklésére, mellőzésére szólították fel a lakosságot.

A magas porkoncentráció a keringési és légzőszervi betegségben, asztmában szenvedőket terheli meg elsősorban. Nem ajánlott számukra a szabadban tartózkodás, testmozgás. A porkoncentráció a reggeli és esti csúcsforgalom idején éri el maximumát, különösen ekkor célszerű otthon maradni, és nem szellőztetni.

A PM10 koncentrációja magas a fővárosban is, és egészségtelen a levegő Nyíregyházán is, de itt még nem került sor korlátozásokra. Keddtől javulásra van kilátás, az északkeleti, keleti szél ugyanis már nagyobb területen megélénkül az országban, ami a szennyező anyagok csökkenésével jár.