Esik a hó az olasz tengerparton

Vágólapra másolva!
Szerda hajnalban intenzív havazás kezdődött az Adria közép-nyugati partvidékén. Ravennában és környékén az erős hóesést viharos szél kísérte. A térségben helyenként megbénult a közlekedés. A hideg időt okozó mediterrán ciklont Olaszország-szerte kiadós csapadék és helyenként orkán erejű szél kísérte.
Vágólapra másolva!

Még januárban is ritkán havazik a Ravenna melletti partvidéken, a márciusi hóesés pedig igen szélsőséges esemény a pálmafás partokon. Míg Ravennában 5-10 centis vizes hó hullott, addig a tengertől mintegy 25 kilométerre fekvő Forliban a hóréteg vastagsága eléri a 30 centit. A térségben sokfelé megbénult a közlekedés, a személygépkocsik zöme nem rendelkezik téli gumikkal. Csütörtöktől gyors olvadás várható, amely áradásokhoz vezethet.

Tombol a mediterrán ciklon

Hétfőn alakult ki az a ciklon a Földközi-tenger középső medencéje felett, amely a Ravenna környéki havazást is okozta. A légörvény hatása Szicíliától Szlovéniáig elér. Olaszországban sokfelé esett rendkívül nagy mennyiségű, 100 mm-t is meghaladó csapadék az elmúlt napokban. Ez a mennyiség másfélszer-kétszer akkora, mint amennyi átlagosan egész márciusban lehullik. A sok csapadék hatására több helyen kiléptek a folyók a medrükből. A markáns légörvény miatt viharossá fokozódik a szél. Szerdán Trieszt környékén 126 km/órás orkán erejű széllökések is előfordultak.

A ciklon felhőzete szerda délután a Kárpát-medence déli felét is eléri, főként Baranyában okoz számottevő hóesést.