Heves esők kísérik a hozzánk is elérő mediterrán ciklont

Vágólapra másolva!
Az elkövetkező napokban a Kárpát-medence időjárását meghatározó mediterrán ciklon Európa déli felén már heves esőket okozott. Az esős idő ma hozzánk is megérkezik.
Vágólapra másolva!

Az Ibériát, Dél-Franciaországot és Olaszországot érintő kiadós csapadékot egy markáns mediterrán ciklon okozza, amely a Földközi-tenger nyugati medencéjében örvénylik. A képződmény hatására az említett térségekben a vasárnap óta tartó esős időben többfelé hullott 40-50 mm-t meghaladó csapadék, de volt ahol felhőszakadásszerű esők áztatták a térséget. A Franciaország déli részén fekvő Perpignanban például egy nap alatt 76 mm csapadék hullott. Jelenleg az esőzés súlypontja Olaszországot érinti, ahol az elmúlt éjszaka több helyen esett 15 mm-t meghaladó eső.

A ciklon a hét közepén további heves esőket okoz a Földközi-tenger medencéjében, különösen Olaszország északi és középső tartományaiban, valamint az Adria partvidékén, ahol az elkövetkező egy-másfél nap során újabb 50-100 mm csapadék is lehullhat.

A ciklon közben északabbra is húzódik, szerdától a hétvégéig kiadós esőket hoz a Kárpát-medencébe is. Péntek estig helyenként 40 mm-t meghaladó csapadék is lehullhat hazánk területén. A Dunántúlon helyenként már esik, az intenzív csapadéktömb azonban a déli óráktól érkezik. A hazai időjárásról itt található részletes információ.