Újra havazik az Alpokban

Vágólapra másolva!
Csütörtök hajnalban az Alpok középső és északi részén intenzív havazás kezdődött. Péntek estig helyenként több mint fél méter friss hó várható. A sípályákra a tél második felében nagyon kevés természetes hó hullott, most a szezon vége felé valamelyest javul a helyzet.
Vágólapra másolva!

Svájcban 1600, Ausztria nyugati és északi részén 1300, Bajorország déli szélén pedig 1200 méter felett kezdett havazni csütörtök reggel. Épp az Alpok felett helyezkedik el annak a ciklonnak a középpontja, amely hatására kiadós csapadék hullik a hegyvidéken. Ahogy a ciklon keletebbre húzódik, egyre hidegebb légtömegek érik el Közép-Európát, így a hóhatár az Alpok középső részén pénteken már 800 méter alá csökkenhet, helyenként a völgyek szintjét is eléri. A tartós csapadék hatására az előrejelzések szerint akár fél méternél több hó is lehullhat.

A hideg tél ellenére Közép-Európa síterepein igen kevés természetes hó hullott, a sportoláshoz szükséges feltételeket jelentős részben a hóágyúk biztosították. A mostani havazást egy hétig viszonylag hideg idő követi, így a síszezon vége felé átmenetileg jelentősen javulnak a síelés feltételei az Alpok középső és északi vidékén.