Gyorsan emelkedik a Sajó és a Vlára vízszintje

Vágólapra másolva!
Gyors emelkedésnek indult  Felvidékről érkező és az Északi-középhegységben eredő patakok és kisebb folyók szintje az áthaladó mediterrán ciklon és a korábbi erős olvadás miatt. A szombaton várható tetőzésnél a víz helyenként a másodfokú készültségi szintet is eléri.
Vágólapra másolva!

Csütörtök hajnaltól péntek reggelig az Északi-középhegységben 25-35 milliméter, a Felvidéken helyenként ennél is több eső hullott. A kiadós csapadék egy markáns mediterrán ciklonnak köszönhető, amely az Alpokban jelentős havazást is okozott.

A Szlovákiából érkező mellékfolyók és a hegyi patakok szintje hirtelen emelkedésnek indult. A sok eső mellett az egy hete tartó erős olvadás is növeli a folyók vízszintjét. A Duna mellékfolyói közül péntek reggel a Vlára vízszintje a másodfokú, a Garam és a Nádor vízszintje pedig az elsőfokú készültségnek megfelelő magasságot ért el. A Tiszába torkolló folyók közül leggyorsabban a Sajó árad, de az összes mellékfolyó szintje emelkedik.

Az előrejelzések szerint a mellékfolyók szombaton tetőznek, és a vasárnaptól beköszöntő szárazabb és hidegebb időben gyors apadásnak indulnak. A Dunán és a Tiszán a vízszintemelkedés a jövő hét elejéig eltarthat.