Elvonul délutánra a vastag felhőzet

Vágólapra másolva!
Péntek estig időjárásunkat eleinte száraz, meleg levegő, majd a nyugat felől érkező gyenge hidegfront alakítja. Csütörtök éjszaka felhő- és csapadéksáv érte el az országot, hatására északon és nyugaton már kisebb eső, zápor előfordult péntek hajnalban. Napközben a felhőzet átvonul fölöttünk - a legtöbb napsütésre délnyugaton számíthatunk. Kisebb eső, zápor is várható az ország északi felében. Az Észak-Dunántúlon  5 és 10 milliméter között alakul a csapadék mennyisége területi átlagban, ám 20 mm-t meghaladó csapadék nem várható.
Vágólapra másolva!

Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, de a Kisalföldön csütörtökön a déli, pénteken az északnyugati szél élénkül meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +9 fok között valószínű, szeszélyes területi eloszlásban, de néhol gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 15, 21 fok között alakul. Az Alpokalján lesz a legmelegebb, északkeleten pedig helyenként 15 foknál is hűvösebb lehet.

Még mindig keményen fagy Észak-Európában

Anticiklon húzódik az Ibériai-félszigettől Közép-Európán át egészen Skandináviáig. Területének nagyobb részén a napsütést csupán gyenge nappali gomolyfelhő-képződés zavarja. A Kelet-európai-síkság északi felén markáns ciklon hatására borult az ég, és a hideg levegőben több helyütt havazik. Az Atlanti-óceán felől ciklon érte el a Brit-szigeteket, melynek melegfronti felhőzetéből Nagy-Britannián kívül a Benelux államokban, valamint Franciaországban is esik az eső. A csúcshőmérséklet a kontinens középső és déli tájain mindenütt eléri a 15 fokot, sőt az Ibériai- és a Balkán-félszigeten a 20 fokot is meghaladja. Ugyanakkor északon még mindig télies idő van, kemény éjszakai fagyok után napközben sem emelkedik 0 fok fölé a hőmérséklet.

A mérsékelt égöv időjárására jellemző, hogy a ciklonok végzik a hőenergia szállítását a magasabb és alacsonyabb szélességek légrétegei között, ezért területükön rendszerint változékony, csapadékos, szeles idő alakul ki. A ciklonok között épülnek fel a magas nyomású légköri képződmények, az anticiklonok, amelyekben nincs jelentős csapadéktevékenység és a szél sem erősödik fel