Folyóparti strandot kapnak a 40 fokos hőségben a madridiak

Vágólapra másolva!
A hőségtől fuldokló madridiaknak rövidesen saját tengerparti strandjuk lesz a spanyol fővároson átfolyó Manzanares partján. A nyolc kilométer hosszú, 120 hektáros Madrid Rio nevű zöldterületen sport- és kulturális létesítmények, árnyas sétányok, 30 kilométernyi kerékpárút, játszóterek, kávéházak és éttermek várják máris a madridiakat.
Vágólapra másolva!

A terv csúcspontja, a 2002 óta a párizsi Szajna-parton létrehozott homokos plázs mintájára épült strand néhány nap múlva nyílik meg három sekélyvizű medencével, permetező szökőkutakkal, zöld gyeppel. A legközelebbi tengerparttól 350 kilométerre fekvő főváros szívében - ahol nyáron a hőmérséklet gyakran meghaladja a 40 fokot is - az új létesítménnyel a városrendezők enyhülést és pihenést kívántak nyújtani hőségtől fuldokló lakosoknak.

Több mint 25 ezer fát és bokrok ezreit ültették el a területen, 11 ezer gyalogoshidat építettek Carabanchal és Latina negyedek között, a Manzanaresen átívelő hidak közül többet is újjáépítettek. A folyó vízminőségét is javították, bár továbbra is tilos a fürdés. Az M30-as körgyűrűt is át kellett tervezni, hogy a Madrid Rio alatt haladjon el. A hét éve épülő létesítmény a főváros déli részén fekvő Arganzuela parktól a nyugati részen lévő Casa de Campo parkig terjed (az előbbi parkban áll a az egykori vágóhidakban létrehozott Madrid Matadero modern művészeti központ).

A plázs a május 22-i helyi választások kampánya alatt nyílik meg, diszkréten, hivatalos ünnepségek nélkül, de mégsem politikamentesen. Alberto Ruiz-Gallardón, a főváros konzervatív polgármestere lelkesen küzdött a tervért, a kormányzó szocialisták viszont gyakran emlékeztetik rá, hogy a tervet részben kormányforrásokból pénzelték.