Kitart a hétvégéig a napos idő

Vágólapra másolva!
Hatalmas anticiklon helyezkedik el Közép-Európa fölött, emiatt továbbra is marad  a a napos, száraz idő. Eső nem valószínű, húsz fok fölé melegszik a levegő, érdemes minél több időt tölteni a szabadban.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem várható változás péntek estig a Kárpát-medence időjárásában; marad a napos, száraz idő. Többnyire derült idő várható sok napsütéssel, időnként kissé megnövekvő felhőzetre főként délkeleten és a középső országrészben lehet számítani. Csapadék nem lesz. Éjszaka helyenként párássá válik a levegő. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, az Alpokalján élénkülhet meg napközben a déli szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4, 9 fok között alakul, de a mélyebben fekvő helyeken kissé hidegebb, a magasabb helyeken pedig kissé melegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 23, 24 fok körül várható.

Orvosmeteorológia

Jelentősebb változás nem várható időjárásunkban. A napos, tavaszi, enyhe időben érdemes minél több időt a szabadban eltölteni. De ilyenkor sem árt az óvatosság, ugyanis a sugárzásnak - különösen a déli órákban - már ereje van, így főként a gyermekek érzékeny bőrére kell odafigyelni, nehogy leégjenek.

Európai időjárási helyzetkép

Anticiklonális hatások alakítják Európa nagy részének időjárását. A Balti-tenger, Oroszország, a Földközi-tenger és Franciaország által határolt térségben csendes, nyugodt, száraz az idő. A kontinens nyugati vidékén több a felhő, a Pireneusi-félszigeten, a Brit-szigeteken és a Skandináv-félszigeten szórványosan esik az eső, záporeső, és a Földközi-tenger keleti medencéjében is előfordulnak záporok.

A hőmérséklet csúcsértéke szárazföldünk nagy részén - Dániától a mediterrán térségig - általában 18 és 26 fok között alakul. A Skandináv-félsziget északi vidékén és Oroszország nagy részén jóval hűvösebb az idő, ott napközben is 10 fok alatt marad a hőmérséklet.