Parkvisszafoglalás és ökoteregetés a Föld napján

Vágólapra másolva!
"Majd este odafigyelek a villanyoltásra" - válaszolta az [origo] riporterének az egyik megszólaló a fővárosban arra a kérdésre, hogy mivel ünnepli a Föld napját. Az 1970 óta megrendezett világnapra időzítve a Természetvédelmi Világalap bejelentette: jelenleg mintegy másfél Földnek megfelelő természeti erőforrást használ az emberiség.
Vágólapra másolva!

Magyarországon idén huszonegyedik alkalommal ünnepelték a Föld napját, országszerte számos rendezvényt szerveztek péntekre, szombatra és a következő hétvégére is, többek között faültetést, falutakarítást, túrákat. (a programokról részletesen a Föld Napja Alapítvány tájékoztat). Szombaton például Budapesten az Erzsébet téri Gödör Klub földgömberegetéssel, ökoteregetéssel, ökodivat-bemutatóval, ÖkoBringa kölcsönzővel és műhellyel, Tudatos Piknikkel és zenei programokkal várja az érdeklődőket.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pnySvxaFjALhBNcq

A Föld napja mozgalmat Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató indította el 1970-ben; április 22-ét ma szinte az egész Földön ünneplik. Számos esemény kapcsolódik a jeles naphoz: a washingtoni Worldwatch Institute 1990 óta minden évben április 22-én adja ki éves jelentését a világ környezeti állapotáról A világ helyzete címmel, az idén a központi téma a nemzetközi élelmiszerválság.

Mintegy másfél Földnek megfelelő természeti erőforrást használ az emberiség - közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF), amely szintén ezen a pénteken hozta nyilvánosságra legfrissebb jelentését. A 2010-es adatok szerint annak ellenére, hogy világszerte 133 ezer védett területet tartanak nyilván, évente 13 millió hektárral csökken a globális erdőterület.

Az élőbolygó-index nagymértékű romlást mutat a jelentés első, 1998-as publikálása óta. A globális index 1970 és 2007 között 30 százalékkal esett vissza, vagyis az élővilág sokfélesége csökkent ez idő alatt 30 százalékkal. Az index összesen 2544 emlős-, madár-, hüllő-, kétéltű- és halfaj 7953 populációjának folyamatos vizsgálatán alapul. Az értékcsökkenés 1970 óta 60 százalékos volt a legsérülékenyebb területeken, a trópusi, valamint a legszegényebb országokban. Az Élő bolygó jelentés magyarul is elérhető itt.