Milyen mérgeket szippantunk be egy rózsacsokorból?

Vágólapra másolva!
Egy szippantással az ajándékba kapott rózsákból növényvédőszerek is bejuthatnak tüdőnkbe.  A német Öko-Test fogyasztóvédelmi magazin vizsgálata huszonkét rózsacsokorban ötvenhat különböző növényvédőszert mutatott ki, amelyek közül tizenegy használata unió-szerte tilos.
Vágólapra másolva!

A német Öko-Test magazin anyák napja előtt rózsacsokrokat vizsgáltatott be. Huszonkét csokrot küldtek laborba, és az eredmények elkeserítőek: csokronként akár húsz különböző növényvédő szer maradványa is megtalálható volt, összesen ötvenhatféle egészségre káros anyagot azonosítottak.

Ezek közül tizenegy vegyület használata az unióban nem engedélyezett, tizennégyet az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) lehetséges rákkeltőként tart számon, négyet pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sorolt a nagyon veszélyes kategóriába. Az Öko-Test a huszonkét csokorból kettőt minősített "jó"-nak, kettőt "kielégítő"-nek, a maradék tizennyolc megvásárlását azonban nem javasolta.

A vegyszerek kipárologhatnak a nappaliban

A vegyszerek elsősorban a virágtermesztésben és a virágüzletekben dolgozók egészségére jelenthetnek veszélyt, ám a nappaliban is kipárologhatnak - figyelmeztet a magazin. A permetszerek alkalmazása az Öko-Test szerint legális, mivel Németországban a vágott virágoknál nincs meghatározott határérték a növényvédő szerekre. A virágokat azonban vegyszertartalmuk miatt semmiképp nem ajánlott komposztálni, így az egyéb hulladékok közé tartoznak.

A teszt szerint a Németországban egyre terjedő, környezettudatos vásárlásra buzdító emblémák némi támpontot adhatnak a vásárlóknak. A Fair Flowers Fair Plants (FFP) és a Fairtrade emblémával ellátott virágok az átlagnál jóval vegyszermentesebbnek bizonyultak, bár az FFP-csokrokban is akadtak egészségre súlyosan veszélyes növényvédő szerek. A Német Virágkertészek Szakszervezete a fogyasztóknak az Európában termesztett virágok vásárlását javasolja.