Hideg hajnal után szinte zavartalan napsütés

Vágólapra másolva!
Péntek estig anticiklonális hatások érvényesülnek a Kárpát-medencében. A most még a magasban közelünkben lévő hidegörvény is távolodik, pénteken nem várható csapadék. A derült éjszaka miatt viszont több helyen fagyra is számíthatunk. (Az alább linkelt videón a Közép-Európán végigvonuló hidefront eredménye, a lengyelországi havazás látható.)
Vágólapra másolva!

Pénteken sok lesz a napsütés. Északkeleten valószínű több gomoly-, néhol fátyolfelhők is megjelennek, de csapadék sehol sem valószínű. Mérsékelt marad a változó irányú szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +4 fok között alakul, a talaj mentén több helyen számíthatunk fagyra. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 16 fok körül valószínű.

Szombaton változóan felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A keleti, majd északira forduló szél helyenként megélénkül, az 5-15 km/h-s átlagszél mellett 20-35 km/h-s maximális széllökésre lehet számítani. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 5 fok körül, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 fok körül alakul.

Az időjárási helyzet Európában

Havazott Lengyelországban a hét közepi hidegfront miatt

Magasnyomás húzódik Észak-Skandináviától Közép-Európán át egészen a Földközi-tengerig. Alapvetően napos, de az anticiklon északi és középső területein hideg az idő, a hőmérséklet csúcsértéke 9 és 15 fok között változik, a 45. szélességi körtől délre azonban már 17, 22 fokot mérnek. Az említett magasnyomástól nyugatra és keletre is ciklonális mező található, a Brit-szigetek, valamint a Fekete-tenger térségében záporok is kialakulnak.

Mind Nyugat-, Délnyugat-, mind Kelet-Európában melegebb az idő, mint az anticiklon területén; jellemzően 18 és 25 fok közé melegszik fel délutánonként a levegő. A magasnyomás lényegesen nem változtatja helyzetét.