Elfeledett áramlat fűtheti Európát, ha leáll a Golf

Vágólapra másolva!
Az eddigi éghajlatváltozási modellek jócskán alulbecsülték az Agulhas-szivárgás hatását a Golf-áramlathoz képest. Ez a hatás melegítheti az európai kontinenst akkor, ha a Golf-áramlat leáll - mutatta ki az USA Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatala által készített számítógépes modell.  
Vágólapra másolva!

Az Agulhas meleg tengeráramlat az Atlanti-óceánba is juttat némi meleget. A Nature-ben megjelent írás szerint az eddigi éghajlatváltozási modellek jócskán alulbecsülték az Agulhas hatását a Golf-áramlathoz képest. Az áramlat Afrika keleti partjai mentén folyik dél felé, a kontinens csúcsát elérve tömegének nagy része kelet felé fordul, és visszajut az Indiai-óceánba.

Egy kisebb része azonban hatalmas - akár háromszáz kilométeres - örvényekké, gyűrűkké alakul, amelyek a felszíntől egészen az óceán mélyéig hatnak. Ezek az örvények az Atlanti-óceán felé haladnak, ezt nevezik a szakértők Agulhas-szivárgásnak. A kutatók szerint ez a hatás melegítheti az európai kontinenst akkor, ha a Golf-áramlat leáll - mutatta ki az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatala által készített szimuláció.

Forrás: RSMAS

Az ábrán az Agulhas-rendszer és az Atlanti-óceán déli felére ható szivárgás látható. Ahogy a felmelegedés miatt délebbre tolódnak a légáramlatok, a szubtrópusi frontok is délebbre vonulnak (vörös nyilakkal jelölve), így tágabbra nyílik a "folyosó" az Agulhas-szivárgás előtt. Az erősebb szivárgás befolyásolja az Atlanti-óceán vízhőmérsékleti viszonyait, ami visszahatással van a klímára és az időjárásra

A szivárgás mértékéről még nem rendelkezünk elegendő információval, a feltételezések szerint a mértéke évről évre változik. "Ez az előrejelzés számítógépes modellből származik. A szivárgás maga nagyon nehezen mérhető, egyrészt örvénylő tulajdonsága miatt, másrészt mivel egy széles óceáni folyosóban zajlik le" - nyilatkozta Lisa Beal, a Miami Egyetem Rosenstiel Tengeri és Légköri Iskolájának kutatója. Beal hároméves támogatást kapott annak megállapítására, hogy mennyi vizet szállít az áramlat.

Az IPCC (az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete) mérföldkőnek tartott 2007-es jelentésében már valószínűsítették a kutatók, hogy az üvegházhatást okozó gázok légköri koncentrációjának növekedése közvetve az Atlanti Meridionális Fordulóáramlás (AMOC) gyengülését okozza, ami Európa éghajlatának hűvösebbé válásához vezet. Az AMOC működésének, változékonyságának tanulmányozására amerikai-brit projekt keretében kerül sor, a kutatók célja az, hogy mérési adatok felhasználásával a számítógépes modelleket finomítsák.

Jurecska Laura