Mekkora volt Vilmos és Katalin szén-dioxid-lábnyoma?

Vágólapra másolva!
Több mint 6750 tonna szén-dioxiddal egyenértékű károsanyag-kibocsátás - ennyire becsülik Vilmos és Katalin esküvője miatti légszennyezést. A királyi menyegző egyetlen igazán környezetbarát eleme a lovashintó volt. A külföldi vendégek átlagosan 11 ezer kilométert repültek Londonba és vissza, ezzel jelentősen növelve az esemény miatti üvegházgáz-kibocsátást.
Vágólapra másolva!

Alig egy nap alatt tizenkétszer annyi üvegház-hatású gáz került a levegőbe Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjén, mint a Buckingham-palota egész éves kibocsátása, vagy 1230 átlagos angol háztartásé. A brit Daily Telegraph napilap azt a megbízást adta a CO2-kibocsátási számításokban élenjáró új-zélandi Landcare Research környezetkutató intézetnek, becsüljék meg, mennyi lehetett a királyi menyegző és a kapcsolódó események üvegház-hatású gáz (ÜHG) emissziója, valamint fogalmazzanak meg ajánlásokat arra, miként lehetne ezt csökkenteni hasonlóan nagyszabású rendezvények esetén.

Egymilliós közönség a londoni utcákon

Az esküvői események kibocsátása mintegy 2800 tonna ÜHG lehetett, a násznép útját szegélyező tömeg pedig közel 4000 tonna CO2-vel egyenértékű károsanyag-lábnyomot hagyott maga után (a táblázatban becsült értékek szerepelnek). Összehasonlításképpen: a 2010-es focivébé teljes ÜHG-kibocsátása 2,7 millió tonna volt, míg egy átlagos brit háztartásé 5,5 tonna évente.

A Westminsteri-apátságba körülbelül ezerkilencszáz főt hívtak meg, közülük hatszázötvenen vettek részt a Buckingham-palota ebéddel egybekötött fogadásán, míg háromszázan az esti vacsorán is hivatalosak voltak. Diana és Károly esküvőjén 600 ezres nézősereg gyűlt össze, legalább ugyanennyire számítottak most is. Végül az apátság és a Buckingham-palota környékén és a kettő közötti úton egymillió ember gyűlt össze a londoni rendőrség szerint.

Forrás: Landcare Research

Forrás: Landcare Research

A királyi esküvő szén-dioxid-kibocsátása részletezve

A külföldi vendégek átlagosan 11 ezer kilométert repültek (oda-vissza), és két éjszakát töltöttek Londonban. Az ország különböző pontjairól érkező meghívottak is legalább 450 kilométert autóztak. A nézőseregből mintegy 400 ezren negyven kilométert metróztak a helyszínre és onnan hazáig, míg 200 ezren hozzávetőleg kétszáz kilométert tettek meg vasúton.

A fenti táblázatból is látható, hogy takarékoskodásra vajmi kevés lehetőség nyílt. Nem véletlenül fogalmazott úgy a Telegraph megkeresésére Gary Hartley, a brit Energiatakarékossági Tröszt képviselője, hogy például a palota és az apátság közti út megtételének "legzöldebb" módja a nulla károsanyag-kibocsátású lovashintó. Ezzel szemben az esküvőre Kate Middleton II. Erzsébet 6750 köbcentis, egyedi kivitelezésű Rolls-Royce Phantomjában érkezett, amelynek szén-dioxid-kibocsátása 1,7 kilogramm ugyanezen a rövid távon.

HKZS