Árasztással védik az áradástól New Orleanst

Vágólapra másolva!
80 éve nem volt ilyen magas a vízszint az Mississippin. New Orleanst és Baton Rouge-ot a síkság elárasztásával próbálják megmenteni az árvíztől. Nyolc szövetségi állam huszonnyolc városa áll vízben. A folyam Memphis egy részét már el is öntötte. Videó.
Vágólapra másolva!

Házak és gazdaságok ezreit árasztották el az amerikai hadsereg utászai a louisianai síkságon abban a reményben, hogy sikerül megmenteni az áradástól Baton Rouge városát és New Orleanst. A számítógépes modellezés kimutatta, hogy ha nem nyitják meg a gátakat, akkor New Orleanst súlyosabb áradás fenyegetné, mint amilyen 2005-ben, a több mint 1500 emberéletet követelő Katrina hurrikán idején pusztított.

Hasonló elárasztásra 1973 óta nem volt példa; a katonák kilenc gátkaput nyitottak meg, hogy a folyó vízének negyedét 125 árapasztó medencébe eresszék. Az intézkedés miatt ezreket kellett kitelepíteni. Az árvíz és a belvíz mintegy 22 ezer embert és 11 ezer épületet fenyeget.

A déli államokban és a Közép-Nyugat alsó régióiban 1,2 millió hektárnyi területet borított el a víz, amelynek magassága nem egyszer elérte a hat métert. Az eddig főleg Mississippi, Tennessee és Arkansas állam területeit sújtó áradás méreteit a történelmi 1927-es és 1937-es katasztrófákéhoz hasonlítják. A Mississippi áradása az elmúlt hetekben nyolc államot érintett Illinoistól Missouriig, s ezen folyó, valamint az Ohio áradása miatt jelenleg huszonnyolc város és település áll vízben. Louisanában egyedül a termés elárasztása miatt 300 millió dolláros a kár. A természeti katasztrófa miatt olajfinomítókat kellett bezárni..

Az idén már öt olyan természeti csapás érte az Egyesült Államokat, amelyek egymilliárd dollárnál nagyobb kárt okoztak. A tornádók, viharok és áradások közül három áprilisban pusztított. Az időjárási viszontagságok az elmúlt három év mindegyikében rekordnagyságú, mintegy tízmilliárd dolláros veszteséget okoztak - írta a USA Today napilap. 2011-ben viszont a korán jött csapások miatt minden előző évin túlnőhetnek a kárösszegek.