Marad a ragyogó napsütés és a mérsékelt szél

Vágólapra másolva!
Egyre inkább anticiklon határozza meg szerda estig a Kárpát-medence időjárását - száraz és egyre melegebb levegő érkezik fölénk. A napsütést csak némi gomolyfelhő-képződés zavarja meg. Esőre nem kell számítani, a szél is kellemesen mérsékelt marad.
Vágólapra másolva!

Szerdán is sok lesz a napsütés, csupán kevés gomolyfelhő képződik, csapadék nem várható. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 6, 11 Celsius-fok között, északkeleten néhol 6 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 24, 25 fok körül valószínű.

Csütörtökön folytatódik a szerdához hasonlóan kellemes, kora nyárias idő. A sok napsütés mellett időnként megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem valószínű. A délkeleti szél többnyire mérsékelt marad, az 5-10 km/órás átlagszél mellett 15-25 km/órás maximális széllökésre lehet számítani. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 12 fok körül, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 fok körül alakul.

Orvosmeteorológia

Front nincs ugyan felettünk, de a magasban zajló melegedés miatt a melegfrontokkal együttjáró tünetek jelentkezhetnek a fokozottan érzékenyeknél. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomás-ingadozás léphet fel, nőhet a reakcióidő.

Az időjárási helyzet Európában

Többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el Észak-, Északnyugat-Európa fölött, amelynek hatására kontinensünk északi felén sok a felhő, és több helyen esik az eső, záporeső. A Skandináv-félszigettől a Keleti-Kárpátokon át egészen a Balkán-félszigetig frontálzóna húzódik, ennek mentén erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő csapadék.

Ugyanakkor Nyugat-, Délnyugat-, valamint Kelet-Európa időjárását anticiklon alakítja, a felsorolt helyeken a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk déli és keleti vidékein 19, 26 fok között változik. Északon, északnyugaton azonban hűvösebb van, ott általában 11, 18 fokot mérnek.