Csendben gyűjtik a szemetet az első elektromos kukásautók

Vágólapra másolva!
Nincs sem károsanyag-kibocsátás, sem zaj - megkezdte működését Párizsban a világ első, teljesen elektromos hajtású kukásautó-flottája. A huszonhat tonnás járművek ugyanakkora teljesítményre képesek, mint dízelmotoros társaik, de mivel sokkal csendesebbek, éjszaka is dolgozhatnak, a lakók álmának megzavarása nélkül. Videó.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a szemétszállítás és -kezelés zöld forradalma Párizsban, így jelentette be a világ első elekromos kukásautó-flottájának üzembe helyezését a metropolisz hulladékkezelő vállalata, a SITA. A huszonhat tonnás járművek ugyanakkora teljesítményre képesek, mint a dízelmotoros teherautók, de évi 130 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül miattuk a levegőbe. A e-kukásautók napi nyolc órában működnek, eddig bírják a lítiumion-akkumulátorok - mondta el a flottáról Cyril Fraissinet, a SITA műszaki igazgatója a Reutersnek.

Az elektromos hajtás legnagyobb előnye a csend: egyrészt a SITA dolgozóinak hallását kímélik az új járművek, másrészt így éjszakára is lehet üzemezni a szemétszállítást, a lakók álmának megzavarása nélkül. Ez pedig nem csak a zajszennyezést, hanem a közlekedési dugók kialakulását is csökkenti.