Zivatarokkal vonul át a pénteki hidegfront

Vágólapra másolva!
Néhol heves zivatar valószínű a Dunántúlon pénteken, mert késő délután hidegfront érkezik északnyugat felől. Addig egyre melegebb, száraz levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, délelőtt derült, száraz lesz az idő.
Vágólapra másolva!

A hidegfront kora estére várhatóan áthalad a Kisalföldön, majd a Dunántúl nagy részének érintésével késő estére átlépi a Duna vonalát. Az északnyugatira forduló szél sokfelé viharossá (60-75 km/h) fokozódik, de a front mentén helyenként kialakuló intenzívebb zivatarcellák környezetében 90 km/h-t meghaladó szélrohamok is kialakulhatnak - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A zivatarokat néhol nagyobb méretű (két centinél nagyobb átmérőjű) jég és rövid idő alatt 20 mm fölötti csapadék is kísérheti. A Duna-Tisza közén és a Dél-Dunántúlon több helyen várható zivatar péntek késő estétől, de itt inkább a felhőszakadás, vagyis a rövid idő alatt 30 mm-t elérő csapadék a kockázatos.

Péntek reggelig derült, száraz idő várható, 27-én is sok napsütésre számíthatunk a nappali gomolyfelhő-képződés mellett. Napközben még csak legfeljebb északkeleten fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A déli szél csütörtökön még csak a Kisalföldön, pénteken már sokfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8, 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 32 fok között valószínű.

Orvosmeteorológia

Kezdetben folytatódik a melegfront jellegű változás. A frontérzékenyeknél esetenként fejfájás, nyugtalanság, rossz közérzet jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás. A nagy napi hőingás is plusz terhelés nemcsak a beteg, hanem az egészséges emberek számára is. A meleg időben fokozott a szervezet folyadék igénye. A déli, kora délutáni órákban sokfelé erős lesz az UV-B sugárzás - aki teheti, ne tartózkodjon sokat a napon. A hosszabb ideig szabadban tartózkodóknak sapka, kalap vagy fejkendő használata mindenképpen indokolt. Péntek délutántól északnyugat felől intenzív hidegfront jellegű változás kezdődik

20 fok sincs Londontól, Prágától északra

A kontinens középső területi felett nagy kiterjedésű anticiklon határozza meg az időjárást; többnyire napos, csapadékmentes az idő. Ugyanakkor ciklon örvénylik a Brit-szigetek felett, valamint Norvégiától északra. Hosszan elnyúló frontjaik mentén a nyugat-európai partvidéken, Észak-Skandináviában, továbbá a Kelet-európai-síkságon a frontálzóna mentén erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar is kialakul.

Amíg a legmagasabb délutáni hőmérséklet a London-Amszterdam-Prága-Lvov vonaltól északra 20 fok alatt marad, sőt Norvégia partjain a 10 fokot sem éri el, addig Észak-Olaszországban, Dél-Franciaországban és az Ibériai-félszigeten már 30, 35 fokot is mérnek.