Zivatarveszély van az egész országban

Vágólapra másolva!
Sárga szintű figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok és felhőszakadások miatt az ország egész területére az Országos Meteorológiai Szolgálat ma éjfélig. Ez azt jelenti, hogy helyenként rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több csapadék zúdulhat le.
Vágólapra másolva!

Néhol felhőszakadással kísért heves zivatarok fordulhatnak elő az országban csütörtökön is. A Kárpát-medencét kitöltő meleg, nedves és labilisan rétegzett levegő továbbra is kedvez a zivatarfelhők és a villámlás kialakulásának. Ilyen időjárási helyzet a meteorológiai nyárhoz közeledve nem szokatlan: a sárga szintű figyelmeztetést az indokolja, hogy a fenti időjárási események nem rendkívüliek, de veszélyesek lehetnek. Amennyiben az OMSZ ügyeletes meteorológusai a megfigyelések alapján úgy látják, hogy a jelzett események valóban bekövetkeznek, az éjfélig érvényes figyelmeztetést riasztás váltja fel.

Csütörtök estig gyakran lesz erősen felhős az ég a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett. Az északi, északkeleti szél csütörtökön a Dunántúlon és északkeleten megerősödik, zivatarok környezetében erős vagy viharos lökésekre kell számítani június második napján is. Zivatar idején a szél átmenetileg megerősödik, a maximális széllökés meghaladhatja a 45 kilométer/órát. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul - a Nyugat-Dunántúlon lesz hűvösebb.

Orvosmeteorológia

Térségünk időjárását nagyon gyenge, hullámzó frontálzóna alakítja. A front maga nem, de a sokfelé kialakuló záporok, zivatarok annál inkább befolyásolják szervezetünket. Az időjárás hatásait sokkal jobban megérzik az idősebbek és betegek. A déltájban érkező ólmos fáradtságérzetet, aluszékonyságot nyugodtan tulajdoníthatjuk az időjárásnak. Pihenjünk többet, ne terheljük túl szervezetünket, fogyasszunk több folyadékot, és együnk sok, vitamindús gyümölcsöt!