Felhőszakadás- és jégesőveszély hétfőn is

Vágólapra másolva!
A heves zivatarok és a felhőszakadás-veszély miatt az ország egész területére sárga figyelmeztetést, Közép-Magyarországra és a Dél-Alföldre narancs riasztást adott ki az OMSZ. Továbbra is számítani kell záporokra, zivatarokra, néhol jégeső kíséretében, mert a Kárpát-medence időjárását labilis rétegződésű levegő alakítja hétfő estig.
Vágólapra másolva!

Narancssárga (közepes szintű) figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok és a felhőszakadás-veszély miatt Közép-Magyarországra és a Dél-Alföldre az Országos Meteorológiai Intézet. Ez azt jelenti, hogy rövid idő alatt több mint 50 mm csapadék hullhat az intenzív záporokból, zivatarokból.

Kevésbé intenzív felhőszakadás, vagyis 25-30 mm-nél több, de 50 mm-nél kevesebb eső mindenütt lehet ma az Észak-Alföld kivételével. Miután ennek bekövetkezte biztos, az OMSZ riasztássá minősítette át a sárga színnel jelzett figyelmeztetést. Helyenként jégeső is lehet. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, viharos széllökések zivatarok környezetében várhatók. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 25, 31 fok között lesz, de az északi határ mentén kissé hűvösebb lehet.

Orvosmeteorológia

A légköri frontok továbbra sem érik el térségünket. Ugyanakkor a Kárpát-medencét meleg, viszonylag nagy nedvességtartalmú, labilis levegő tölti ki, ez még az egészséges embereket is megviselheti. Elég nagy a napi hőingás, illetve zivatarban átmenetileg jelentősen lehűlhet a levegő. A nagy melegben ajánlott a szokásosnál is több folyadék fogyasztása. A déli, kora délutáni órákban sok helyütt nagyon erős lesz az ultraibolya sugárzás, legyen önöknél kalap, napszemüveg, és használjanak minél magasabb faktorszámú fényvédő krémet.

Időjárás Európában

A Balti-tengertől a Balkán-félszigetig egy magasnyomású zóna húzódik. Ennek területén csendes, nyugodt az időjárás. A Brit-szigetektől az Appennini-félszigetig gyenge ciklon okoz erős gomolyfelhő-képződést, több helyen alakul ki zápor, zivatar, jégeső, felhőszakadás is előfordul. A hőmérséklet csúcsértéke a Német-alföldtől a Fekete-tengerig általában 27, 32 fok között alakul.

Ennél kissé hűvösebb van Délnyugat-Európában, a felhősebb, csapadékosabb tájakon. Több fokkal hidegebb az idő a Brit-szigetek, a Skandináv-félsziget egy részén és Oroszország északi vidékén, ahol helyenként napközben is 15 fok alatt marad a hőmérséklet.