Vágólapra másolva!
Kedd délutántól ismét heves zivatarokra kell számítani felhőszakadással, jégesővel. A jégszemek nagysága elérheti a két centimétert is. Viharok környezetében orkánerejű széllökések lehetnek. Egyébként marad a nyári meleg, jelentős változás nem lesz az elmúlt pár naphoz képest a Kárpát-medence időjárásában.
Vágólapra másolva!

Az Alföld kivételével az egész országra narancssárga figyelmeztetést adott ki a felhőszakadás-veszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Felhőszakadásra a legkisebb esély az Alpokalján és a Tiszántúlon mutatkozik.

A reggeli-délelőtti nyugalmasabb időszak után egyre többfelé alakul ki zivatar. A várható kísérőjelenségek: rövid idő alatt több helyen 20-50 mm, sőt helyenként ennél jóval több csapadék is hullhat. Ezen felül jégesőre kell számítani kisméretű, egy-két centiméter átmérőjű jégszemekkel, de két cm-nél nagyobb jég kevésbé valószínű. A zivatarok környezetében átmenetileg 50-75 km/óra közötti, néhány helyen esetleg 80 km/órát meghaladó lökések valószínűek. Az OMSZ rendszerében a riasztást akkor adják ki a szakemberek, miután a meteorológusok a megfigyelések értékelése alapján biztosak abban, hogy a jelzett, veszélyes időjárási esemény valóban bekövetkezik. (A veszélyjelzés korlátairól itt olvashat bővebben.)

Forrás: MTI/Varga György

Villámcsapás miatt kigyulladt családi ház, autóra dőlt fa, leszakított tetőszerkezet - fotógaléria a hétvégi viharkárokról

Késő délutántól a Dél-Dunántúlon akár több helyen kísérheti orkánerejű széllökés és 2 cm-nél nagyobb jég a zivatarokat. A zivataros időjárás oka, hogy meleg, nedves és labilis légtömegek töltik ki a Kárpát-medencét, s ez a helyzet nagyon kedvez a gomolyfelhő-képződésnek, így a heves zivatarok kialakulásának. A déli, délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 26, 32 fok között alakul.

A hétfői, Budapest környéki heves zivatarokban villám csapott egy nőbe a Margitszigeten, egy férfiba Pilisszentkereszten, egy háromlakásos társasházba Pécelen. A gödöllöi kastélyt is villámcsapás érte, ezért leállt a hangosítás, miközben Orbán Viktor kormányfő beszédet mondott az Ázsia-Európa találkozó (ASEM) külügyminiszteri tanácskozásán - minderről bővebben itt olvashat. A megfigyelések szerint júniusban csap le a legtöbb villám az ország területén.