Mindent a napozásról és az UV-sugárzásról

Vágólapra másolva!
Az UV-sugárzás hazánkban évtizedenként átlagosan 5%-kal erősödik - akárcsak az egész világon -, mert egyre tisztább a légkör. Mielőtt bőrünket megmutatjuk a napnak, jó, ha bőrgyógyász is látja. Aki külföldre utazik, vegye figyelembe, hogy minden országban kicsit mást jelentenek a figyelmeztető jelzések az UV-sugárzási index számai mellett.
Vágólapra másolva!

Az aktuális UV-sugárzási előrejelzés itt elérhető az [origo] Időjárás rovatában.

ThinkstockHányas faktorú naptejjel kenjük magunkat?
Harminchárom év után új irányelveket adott ki a naptejek használatáról az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági felügyelet (FDA). Eszerint 15-ös faktor alatt nem érdemes naptejet vásárolni, de 50 faktor felett sem, mert utóbbiak plusz védőhatása nem igazolt. A legjobb, ha 30-40-es faktorút vásárolunk. Tovább »

Forrás: AFP/Martin BernettiMostantól figyelnünk kell a bőr napvédelmére
Az UV-sugárzás hazánkban évtizedenként átlagosan 5%-kal erősödik - akárcsak az egész világon -, mert egyre tisztább a légkör. Aki külföldre utazik, vegye figyelembe, hogy minden országban kicsit mást jelentenek a figyelmeztető jelzések az UV-sugárzási indexszámai mellett. Tovább »

Forrás: [origo]"Egészséges barnaság nem létezik"
Mielőtt bőrünket megmutatjuk a napnak, jó, ha bőrgyógyász is látja. Ez különösen ajánlott a sok festékes anyajeggyel rendelkező fehérbőrűek számára. A festékes bőrdaganat kialakulásának szempontjából életünk első 4-5 éve sorsdöntő. A napfény mennyisége, amelynek életünk során kitettük magunkat, összeadódik. Tovább »

Forrás: AFPÍgy óvjuk a szemünket nyáron
Az UV-sugárzás káros a szemre, ezért védjük szemünket minél nagyobb lencséjű napszemüveggel. Minél erősebb fénynek van valaki kitéve, annál sötétebb színezésű lencsét válasszon. Mivel a gyerekek szeme érzékenyebb, számukra különösen ajánlott a kalap, a sildes sapka és a napszemüveg viselése. Az UV-sugárzás a szem szövetei számára veszélyes fény: nagyobb adagban jelentős károsodásokat okoz. Tovább »

Forrás: [origo]D-vitamin, napozás és emlőrák: összefüggések 70 ezer nő vizsgálata alapján
A D-vitaminban gazdag étrend, valamint a sok napsugárzás (amelynek révén ugyancsak D-vitamin termelődik a szervezetben) akár 43 százalékkal csökkenti a nőkben a mellrák kialakulásának kockázatát - derült ki egy közel 70 ezer nő egészségi állapotát tíz éven át követő francia vizsgálatból. Tovább »

Forrás: AFP/Koen SuykA spermiumok minősége napozással javítható
A napfény jót tesz a férfiaknak, a D-vitamin ugyanis növeli a spermiumok mozgékonyságát, fürgeségét és a sikeres célba érés esélyét. A vizsgálatban 300, véletlenszerűen kiválasztott férfi hímivarsejteinek minőségét vizsgálták meg a kutatók, 40 további résztvevő spermiumait pedig részletes laborvizsgálatnak is alávetették. Tovább »