Nagyon erős lesz az UV-sugárzás csütörtökön

Vágólapra másolva!
Nagyon erős UV-B sugárzás várható csütörtökön. A sugárzás szintje az UV-index szerint 7,5-es lesz, ami eléri a riasztási értéket - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Különösen a gyermekek esetében fontos a napvédelem, mert az első négy-öt életév sorsdöntő a bőr egészsége szempontjából.
Vágólapra másolva!

Ilyen erős UV sugárzás hatására már 17 perc napon tartózkodás is bőrpírt okozhat normál bőrtípusnál. Ezért a meteorológiai szolgálat mindenkinek azt javasolja, hogy a riasztás visszavonásáig fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott megégés ellen. Délelőtt 11 és délután három óra között egyáltalán nem tanácsos napozni, továbbá a jelzett időtartamon túl is indokolt fényvédő krémet használni. Az UV sugárzás alakulását nyomon követheti a részletes, hétnapos előrejelzésünk oldalán.

Forrás: OMSZ

Előrejelzési térkép az UV sugárzásról június 16-ára

Különösen a gyermekek esetében fontos a fényvédelem, mert a gyerekkori hólyagos napégés igazoltan növeli a felnőttkori festékes bőrdaganat, azaz a melanoma malignum kockázatát. "A bőr nem felejt. A napfény mennyisége, amelynek életünk során kitettük magunkat, összeadódik, és a nem kívánt tünetek majd hosszú távon jelentkeznek. Az első négy-öt életév sorsdöntő a bőr egészsége szempontjából" - mondta korábban az [origo]-nak dr. Oláh Judit bőrgyógyász, a Magyar Dermatológiai Társaság Onkodermatológiai Szekciójának elnöke.

A szinte kánikulai meleg egyébként is megterheli a szervezetet. Front ugyan nem lesz Magyarország felett, de a lassú melegedés hatására fejfájás, migrén, rossz közérzet jelentkezhet, főleg a melegfrontokra különösen érzékenyeknél. Csökkenhet a koncentrálóképesség. A meleg időben fokozott a szervezet folyadékvesztesége, a hiányt a legcélszerűbb sima csapvízzel vagy ásványvízzel pótolni.