Gombaölőkkel mentenék a békákat a tömeges kihalástól

Vágólapra másolva!
Világszerte egy bőrgomba okozza a békák tömeges kipusztulását. Kutatók most lehetséges stratégiákat összevetve arra jutottak, a baktériumok és gombaölők különösen ígéretes fegyvernek tűnnek a betegség ellen, csak azt kell megakadályozni, hogy újra megfertőződjenek.
Vágólapra másolva!

A kétéltűek kihalását először Ausztráliában és Közép-Amerikában figyelték meg az 1980-as és 1990-es években. A szakembereknek azonban csak 1998-ban sikerült azonosítaniuk a "gyilkost", a chrytid bőrgombát, pontosabban a Bd-ként rövidített Batrachochytrium dendrobatidis-t. A kórokozó azóta minden kontinensen elterjedt, pusztulást hagyva maga után a kisebb-nagyobb tavakban. "Ha felbukkant egy vidéken, nagy számban pusztulnak el békák a gombabetegségben" - mondta Benedikt Schmidt, a Zürichi Egyetem természetmegőrzéssel foglalkozó biológusa.

A svájci kutatók spanyol, ausztrál és amerikai kollegáikkal együtt tanulmányozták a gomba elleni harc eszközeit. Egyedi eseteket kezelni, mondjuk az állatkertekben, nagyon egyszerű feladat. A természetben ellenben sokkal nehezebb harcolni a gomba ellen. Így is vannak azonban ígéretes módszerek - írták a Frontiers in Zoology című tudományos lapban.

Az egyik lehetőség a békák bőrén élő baktériumok felhasználása. Laboratóriumi körülmények között néhány megsemmisítette a gombát, most azt kell vizsgálni, hogy lehetne alkalmazni az eljárást a szabadon élő békáknál.

A második lehetőség egyszerű: be kell fogni az állatokat, gombaölővel kezelni a békákat vagy ebihalakat, majd elengedni őket. Alapjaiban ez is jól működhet - magyarázta Schmidt. A kérdés csak az, hogy miként lehetne megakadályozni, hogy újra megfertőződjenek. A Bd az egyetlen olyan chrytid gomba, ami gerinces állatok parazitája, de a kétéltűeken kívül más gerinceseken, például hüllőkön, madarakon és emlősökön nem jelenik meg.